Grootte: 2116
Commentaar:
|
Grootte: 7135
Commentaar:
|
Verwijderingen worden op deze manier gemarkeerd. | Toevoegingen worden op deze manier gemarkeerd. |
Regel 53: | Regel 53: |
== Gesmoorde sjalotjes ( cipolline arrosto ) == bijgerecht 4 personen. === Ingrediënten: === * 1 kilo sjalotjes, schoongemaakt. * 30 gram boter * 1 dl olijfolie * Zout en peper * 60 gram ontbijtspek in reepjes gesneden. * 1 dl witte wijn azijn * 1 eetlepel honing === Bereiding: === Verhit de boter en olie in een grote pan en bak de sjalotjes op laag vuur 10 min. Voeg zout en peper toe en laat nog 10 min zachtjes bakken. Bedek de sjalotjes met het spek, voeg de azijn en de honing toe, doe de deksel op de pan en laat nog ongeveer 30 min zachtjes bakken. Voeg eventueel een klein scheutje water toe als de uitjes dreigen aan te branden. == Porchetta == voor 8-10 personen. Dit vlees moet ruim 3 uur in de oven! === Ingrediënten: === * 2 kilo buikspek, zonder zwoerd. * Zeezout en zwarte peper. Voor de vulling: * 30 gram grof zeezout. * 3 eetlepels zwarte peper fijngestampt in de vijzel. * Ca 50 gram bladpeterselie, grof gehakt. * Ca 25 gram tijm. * 6 takken rozemarijn, de naaldjes fijngehakt. * Geraspte schil van 2 bio sinaasappels en 1 bio citroen. * Zaadjes uit 6-8 kardemompeulen, uit de vijzel of kardemompoeder. * 6 tenen knoflook, fijngehakt. * Ca 80 gram hazelnoten, kort geroosterd in een koekenpan, grof gehakt. * 3 eetlepels olijfolie. Extra nodig: * keukentouw in 8 stukken van zo’n 30 cm lang geknipt. === Bereiding: === Verwarm de oven voor tot 230 graden. Leg het vlees met de huid naar boven voor je. Kerf met een scherp mes de vetlaag in: maak lange ondiepe sneden op ongeveer 8 millimeter van elkaar. Draai het stuk om en bestrooi het met zout en wat peper. Meng alle ingrediënten voor de vulling en verdeel over het vlees. Rol het vlees strak op en bind het goed dicht met de klaargelegde touwtjes. Begin in het midden en bind de uiteinden af. Vul dan de rest van de ruimte op. Wrijf de rollade aan de buitenkant ook in met wat zout en peper. ( zet koud weg, dit kan tot een dag of wat van te voren, haal het vlees dan zeker een uur van te voren uit de koelkast voor het bakken) of bak hem meteen in de oven. Druppel wat olijfolie in een braadslee en leg de rollade erin. Rooster het vlees 20 minuten in de oven. Verlaag de oven temperatuur naar 150 graden en dek de rollade goed af met aluminiumfolie. Bak hem nog 2,5 uur. Verwijder het folie en bedruip het vlees met de jus uit de braadslee. Bak het nog ongeveer 15 minuten, zodat de korst mooi bruin wordt. Haal de porchetta uit de oven en laat 15 min rusten. Het kan goed vastzitten in de braadslee, je moet misschien even voorzichtig bikken. Snijd het in dunne plakken. Eet warm of koud. == Crostini met fricandeau en tonijndressing == === Ingrediënten: === * Een half stokbrood * Olijfolie * 12 plakjes fricandeau * 1 blikje tonijn op olie, uitgelekt * 2 eetlepels griekse yoghurt * 2 eetlepels mayonaise * 1 eetlepel kappertjes * 1 eetlepel verse peterselie, fijngehakt === Bereiding: === Verwarm de oven voor op 200 graden of 180 hete lucht. Snijd het stokbrood schuin in 12 plakken en leg deze naast elkaar op een bakblik van de oven. Besprenkel het stokbrood met wat olijfolie. Schuif de bakplaat in de oven en laat de plakken stokbrood in 10 minuten knapperig worden. Laat de crostini afkoelen. Nu kun je de tonijndressing maken. Pureer hiervoor de tonijn samen met de yoghurt en mayonaise en 1 eetlepel kappertjes in een keukenmachine tot een gladde saus. Breng op smaak met zout en peper. Drapeer de plakjes fricandeau op de crostini en schep een beetje tonijndressing over het vlees. Garneer met de verse peterselie. Je kunt de crostini ook ruim van te voren maken en bewaren in een luchtdichte doos. En pas beleggen tegen de tijd dat je het wilt serveren!! == Verrukkelijke broccoli == Voor 4 personen. === Ingrediënten: === * * 1 kg broccoli, in roosjes . * 2 eetlepels olijfolie. * 2 tenen knoflook, gepeld. * 2 preien, schoongemaakt in plakjes gesneden. * 1 eetlepel bloem. * 1 dl slagroom. * 2 dl droge witte wijn. * 25 gram boter, plus een beetje extra om mee in te vetten. * Geraspte parmezaan. * Peper en zout. === Bereiding: === Breng een grote pan water aan de kook. Doe de broccoliroosjes erin en kook een paar minuten (3-4) . giet af en laat uitlekken. Verhit de olie in een andere pan op laag vuur, doe er de knoflooktenen en prei bij en laat ze terwijl je af en toe roert 5 minuten bakken tot de prei zacht is. Roer de bloem erdoor en blijf een paar min al roerende meebakken. Vis de knoflook uit de pan. Roer de room er door, voeg een snufje peper en zout toe en meng alles goed. Doe er de broccoli en de wijn bij en laat het mengsel ongeveer 10 minuten pruttelen. Doe alles over in een ingevette ovenschaal. Bestrooi met de kaas. En wat verdeel er wat kleine vlokjes boter over. Zet in een hete oven van 180 graden en bak zo’n 10-15 minuten tot er een goudbruin, pruttelend laagje op zit. Serveer meteen. |
29 maart 2019 Nynke en Aldert
29_maart_2019
Inhoud
Aspergesoep met parmezaanse kaas
voor 4-6 pers.
Ingrediënten:
- 2 preien, alleen het witte gedeelte
- 1 sjalot
- 1 bundeltje groene asperges ( ongeveer 24 kleine tot middelgrote stelen)
- olijfolie
- 1 liter hete bouillon van kip of groente
- korst parmezaanse kaas
- zout en peper
Bereiding:
Hak de prei en sjalot fijn en snijd de asperges in stukjes, behalve de stugge uiteinden, die gooi je weg.
Verhit ongeveer 1 eetlepel olijfolie in een soeppan en laat de prei en sjalot zachtjes zweten tot ze glazig zijn. Doe er de hete bouillon en de korst parmezaanse kaas bij, laat de soep 15 minuten op het vuur staan en laat de asperges de laatste 7 minuten meekoken. Breng de soep op smaak en vis wat er over is van de kaaskorst eruit. Laat de soep een beetje afkoelen en pureer hem glad, of laat hem zo, als een normale groentesoep.
Heb je geen korst van parmezaanse kaas dan kun je hem zonder maken. Wil je de soep wat dikker hebben voeg dan 1-2 aardappelen in kleine stukjes toe, dat bindt de soep.
Witlof en waterkers met sinaasappel
voor 4-6 pers.
Ingrediënten:
- 2 stronken witlof.
- 1 sinaasappel.
- 1 (groene) appel.
- 1 bosje waterkers, in losse takjes. (Of winterpostelein)
- 4 eetlepels olijfolie.
- 1 eetlepel walnotenolie.
- Sap van ½ citroen.
- Peper.
Bereiding:
Trek de blaadjes van de witlof.
Schil de sinaasappel dik en snijd de partjes tussen de vliezen uit. Of snij hem overdwars in ringen. Was de appel, verwijder het klokhuis en snij hem in dunne schijfjes.
Maak een schaal op met de blaadjes witlof, partjes sinaasappel, schijfjes appel en de takjes waterkers.
Klop een dressing van de olijfolie, walnootolie, citroensap en een snufje peper. Als je hem te zuur vind kun je er wat sinaasappelsap en of ahornsiroop of honing aan toe voegen.
Sprenkel de dressing 5 minuten voor het serveren over de salade.
Optie: verdeel er wat avocado en gebroken walnoten over.
Gesmoorde sjalotjes ( cipolline arrosto )
bijgerecht 4 personen.
Ingrediënten:
- 1 kilo sjalotjes, schoongemaakt.
- 30 gram boter
- 1 dl olijfolie
- Zout en peper
- 60 gram ontbijtspek in reepjes gesneden.
- 1 dl witte wijn azijn
- 1 eetlepel honing
Bereiding:
Verhit de boter en olie in een grote pan en bak de sjalotjes op laag vuur 10 min. Voeg zout en peper toe en laat nog 10 min zachtjes bakken. Bedek de sjalotjes met het spek, voeg de azijn en de honing toe, doe de deksel op de pan en laat nog ongeveer 30 min zachtjes bakken. Voeg eventueel een klein scheutje water toe als de uitjes dreigen aan te branden.
Porchetta
voor 8-10 personen. Dit vlees moet ruim 3 uur in de oven!
Ingrediënten:
- 2 kilo buikspek, zonder zwoerd.
- Zeezout en zwarte peper.
Voor de vulling:
- 30 gram grof zeezout.
- 3 eetlepels zwarte peper fijngestampt in de vijzel.
- Ca 50 gram bladpeterselie, grof gehakt.
- Ca 25 gram tijm.
- 6 takken rozemarijn, de naaldjes fijngehakt.
- Geraspte schil van 2 bio sinaasappels en 1 bio citroen.
- Zaadjes uit 6-8 kardemompeulen, uit de vijzel of kardemompoeder.
- 6 tenen knoflook, fijngehakt.
- Ca 80 gram hazelnoten, kort geroosterd in een koekenpan, grof gehakt.
- 3 eetlepels olijfolie.
Extra nodig:
- keukentouw in 8 stukken van zo’n 30 cm lang geknipt.
Bereiding:
Verwarm de oven voor tot 230 graden.
Leg het vlees met de huid naar boven voor je. Kerf met een scherp mes de vetlaag in: maak lange ondiepe sneden op ongeveer 8 millimeter van elkaar. Draai het stuk om en bestrooi het met zout en wat peper.
Meng alle ingrediënten voor de vulling en verdeel over het vlees. Rol het vlees strak op en bind het goed dicht met de klaargelegde touwtjes. Begin in het midden en bind de uiteinden af. Vul dan de rest van de ruimte op. Wrijf de rollade aan de buitenkant ook in met wat zout en peper. ( zet koud weg, dit kan tot een dag of wat van te voren, haal het vlees dan zeker een uur van te voren uit de koelkast voor het bakken) of bak hem meteen in de oven.
Druppel wat olijfolie in een braadslee en leg de rollade erin. Rooster het vlees 20 minuten in de oven. Verlaag de oven temperatuur naar 150 graden en dek de rollade goed af met aluminiumfolie. Bak hem nog 2,5 uur. Verwijder het folie en bedruip het vlees met de jus uit de braadslee. Bak het nog ongeveer 15 minuten, zodat de korst mooi bruin wordt.
Haal de porchetta uit de oven en laat 15 min rusten. Het kan goed vastzitten in de braadslee, je moet misschien even voorzichtig bikken. Snijd het in dunne plakken. Eet warm of koud.
Crostini met fricandeau en tonijndressing
Ingrediënten:
- Een half stokbrood
- Olijfolie
- 12 plakjes fricandeau
- 1 blikje tonijn op olie, uitgelekt
- 2 eetlepels griekse yoghurt
- 2 eetlepels mayonaise
- 1 eetlepel kappertjes
- 1 eetlepel verse peterselie, fijngehakt
Bereiding:
Verwarm de oven voor op 200 graden of 180 hete lucht. Snijd het stokbrood schuin in 12 plakken en leg deze naast elkaar op een bakblik van de oven. Besprenkel het stokbrood met wat olijfolie. Schuif de bakplaat in de oven en laat de plakken stokbrood in 10 minuten knapperig worden. Laat de crostini afkoelen.
Nu kun je de tonijndressing maken. Pureer hiervoor de tonijn samen met de yoghurt en mayonaise en 1 eetlepel kappertjes in een keukenmachine tot een gladde saus. Breng op smaak met zout en peper.
Drapeer de plakjes fricandeau op de crostini en schep een beetje tonijndressing over het vlees. Garneer met de verse peterselie.
Je kunt de crostini ook ruim van te voren maken en bewaren in een luchtdichte doos. En pas beleggen tegen de tijd dat je het wilt serveren!!
Verrukkelijke broccoli
Voor 4 personen.
Ingrediënten:
- * 1 kg broccoli, in roosjes .
- 2 eetlepels olijfolie.
- 2 tenen knoflook, gepeld.
- 2 preien, schoongemaakt in plakjes gesneden.
- 1 eetlepel bloem.
- 1 dl slagroom.
- 2 dl droge witte wijn.
- 25 gram boter, plus een beetje extra om mee in te vetten.
- Geraspte parmezaan.
- Peper en zout.
Bereiding:
Breng een grote pan water aan de kook. Doe de broccoliroosjes erin en kook een paar minuten (3-4) . giet af en laat uitlekken.
Verhit de olie in een andere pan op laag vuur, doe er de knoflooktenen en prei bij en laat ze terwijl je af en toe roert 5 minuten bakken tot de prei zacht is.
Roer de bloem erdoor en blijf een paar min al roerende meebakken.
Vis de knoflook uit de pan. Roer de room er door, voeg een snufje peper en zout toe en meng alles goed.
Doe er de broccoli en de wijn bij en laat het mengsel ongeveer 10 minuten pruttelen.
Doe alles over in een ingevette ovenschaal. Bestrooi met de kaas. En wat verdeel er wat kleine vlokjes boter over. Zet in een hete oven van 180 graden en bak zo’n 10-15 minuten tot er een goudbruin, pruttelend laagje op zit. Serveer meteen.