Inhoud
Warkumer skiere ielsop
Workumer palingsoep Ingredienten:
- 400 gram paling
- 70 gram boter
- bloem
- beschuitkruim
- zout
- 1,5 liter vis bouillon
- 100 gram peterselie
- 1 citroen
- 1 ei
Snijdt de paling in mootjes van 3 cm, rol ze door de bloem. Fruit ze dan met boter in de koekenpan. Leg ze appart. Was en hak de peterselie fijn en smoor ze in een hoge pan eveneens met boter,voeg de bouillon (2 visbouillontabletten oplossen in heet water), enige gewassen schijfjes citroen, peper en beschuitkruim.
Laat dit gaar koken en roer voor het opdienen de paling er door. Maak de soep af met: kruiden en of bouillonpoeder. Klop het ei in de soepterrien met een paar lepels soep en giet dan er al roerend de soep bij.
Sipelsop
Uiensoep Ingredienten:
- 90 gram boter
- 500 gram gesnipperde uien
- 90 gram bloem
- 1,5 liter vleesbouillon
- stokbrood
- zout,peper en nootmuskaat
- 1 lepel azijn
- 150 gram geraspte kaas
- 4 hardgekookte eieren
De uien in de boter fruiten, bloem erbij en al roerende de bouillon toevoegen. Dit 5 minuten laten doorkoken.
Op smaak maken met zout en peper, nootmuskaat en azijn. De gekookte eieren met de vork fijn prakken en bij het opdienen door de soep doen. In het soepbord de kaas erover strooien en het stokbrood erbij geven.
Fryske Lasagne
Friese Lasagne Ingredienten:
- 1 kg aardappels
- zout en peper
- 750 gram sperzibonen
- 200 gram ontbijtspek
- 3 eetlepels olie
- 2 uien, fijngesneden
- 500 gram rundergehakt
- 3 tomaten
- tomatenketchup
- 200 gram geraspte kaas
- bechamelsaus
- 60 gram boter
- 50 gram bloem
- 7 dl melk
Aardappelen met zout koken, ongeveer 15 min. Daarna dunne plakken snijden. Sperzibonen beetgaar koken, 10 min. Plakjes ontbijtspek in de koekenpan zachtjes krokant bakken.......
Soerkoalskutel
Zurkoolschotel Ingredienten: Heb geen gegevens Nog in te vullen.
Kanieliis
Kaneelijs Ingredienten:
- 2 bekertjes slagroom
- 2 zakjes klop-klop
- 2 dl melk
- 2,5 eetlepel kaneel
- 6 eetlepels poedersuiker
- 6 eetlepels honing
- 6 eetlepels creme de cacao
- 4 eetlepels water
In ruime schaal suiker en kaneel mengen, klop-klop, melk en slagroom toevoegen. Dit alles lobbig kloppen.
De 2 springvormen met plastic bekleden en iets over de randen laten hangen. Kaneelijs verdelen over beiden vormen. Met het overhangende folie dichtmaken. Zet de vormen 3 uur in de vriezer. Voor de warme saus:
de honing, creme de cacao en water mengen. Dit losroeren tot een homogeen mengesel en vlak voor het serveren in de magnetron verwarmen. De ijstaart serveren op een platte schaal.
Let op dat je heel voorzichtig de folie er af haalt. Zet de 2 taarten opelkaar en strooi er nog wat kaneel over en schenk er warme saus over.
Mosterdsoep
Mosterdsoep Ingredienten:
- 50 gram boter
- 60 gram bloem
- 1 ltr bouillon
- 2 dl slagroom
- 3 eetlepels franse mosterd
- 2 eetlepels grove mosterd bv pake Oeds fryske mosterd
- Zout en peper
- Ui kleingesneden, eventueel beetje prei
- Laurier
- Kruidnagel
- Frieze droge worst
Boter smelten in pan met de ui en prei, dit een beetje aanfruiten met de kruiden. Het vuur laag zetten en de bloem toevoegen en deze een tijdje laten garen. Dan met een garde beetje bij beetje de bouillon toevoegen tot er een mooie gladde soep ontstaat. Deze aan de kook brengen en zo,n 20 min. laten gaarkoken wel goed blijven roeren. Dan de soep op smaak maken met de mosterd, zout en peper. Als laatste de room toevoegen. Als de soep gaat schiften even de staafmixer er doorheen. De droge worst in dunne plakjes snijden en toevoegen.
Kaasterrine
Kaasterrine Ingredienten:
- 1,5 ltr melk
- 200 gram geraspte riperkrite kaas of een andere groene kruiden kaas
- 100 gram geraspte nagelkaas
- 15 gram gelatine wit
- 4 dl slagroom
- Zout en peper
- Gehakte verse tuinkruiden
Breng de helft van de melk aan de kook. Los de gelatine op in een beetje water en roer hem door de melk. Voeg de rest van de melk toe en zet dit koud, af en toe even roeren. Sla de slagroom op tot een lobbige massa. Als de melk ook lobbig wordt meng je alles door elkaar. Breng op smaak met zout en peper. Laat het koud worden in een vorm die je eerst nog kunt bekleden met plastik folie en plakjes dun geschaafde kaas.
Groene kruiden saus
Beetje slagroom met groene kruiden wat peper en zout en iets mayonaise opslaan met de staafmixer, tot de juiste dikte.
Rode kool
Rode kool Ingredienten:
- 1 rode kool
- Ui
- Water
- Rozijnen
- 2dl rode wijn
- Thijm, kruidnagel, peper en laurier
De bovenste ingrediënten met elkaar opzetten en gaar koken in ongeveer 45 min. Daarna: Appelmoes
- Azijn
- Suiker
- Zout
- Kaneelpoeder
De azijn en de rest van de bovenste ingrediënten toevoegen naar smaak. Het moet een beetje zoet zuur worden. Dus blijven proeven.
Herten stoofpot
Ingredienten:
- 1 kg herten goulash
- 2 uien
- Bakje champignons of gemengde paddestoelen
- 150 gram boter
- 3 dl rode wijn
- 1/3 friese kruidkoek
- 50 gram bloem
- Thijm, laurier en kruidnagel
- Zout en peper
- ¾ ltr bouillon
Het vlees met de uien en champignons in een braadpan aanbakken. Kruiden en bloem toevoegen. Dan de bouillon, wijn en wat water toevoegen en het vlees met een deksel op de pan gaar laten stoven De kruidkoek in dobbelsteentjes snijden en toevoegen. De stoofpot op smaak brengen met zout en peper.
Salade met geitenkaas
Ingredienten:
- Ijsbergsla
- Ruccola
- Eventueel veldsla
- Walnoten 1 handje vol gebroken in stukjes
- 6 zongedroogde tomaatjes
- Stukje verse geitenkaas, 100 gram, eventueel gemarineerd met kruiden
- Basilicum vers
Dressing:
- Olijfolie
- Sherryazijn of balsamicoazijn
- Gembersiroop
- Peper, zout
- Eventueel mespuntje mosterd
Meng de gesneden ijsbergsla met de in stukjes gescheurde ruccola. Snijd de tomaten klein en meng die door de sla. Strooi de walnoten en de basilicum er over en meng het luchtig door elkaar. Maak een dressing van de bovenstaande ingrediënten en proef of hij goed op smaak is. Schenk de dressing over de salade en meng voorzichtig. Verkruimel dan de geitenkaas erover heen.
Kaneel parfait
Ingredienten:
- ¾ ltr slagroom
- 6 eieren
- 6 dooiers
- 280 gram suiker
- Lepeltje kaneelpoeder
- Beetje likeur, nobeltje bv of grand manier, tia Maria, amaratto
Klop de slagroom lobbig. Roer de eieren met de suiker en het kaneelpoeder in een pannetje los. Plaats het pannetje in een grotere pan die voor een deel gevuld is met water dat tegen de kook aan wordt gehouden. Klop alles met een garde tot het begint te binden, de temperatuur mag niet hoger dan 45 graden. Neem het pannetje uit het heetwaterbad en ga door met kloppen tot het mengsel afkoelt, dit gaat sneller als je het pannetje in een bak koud water plaatst. Blijf kloppen tot het is afgekoeld eventueel met de mixer. Spatel de slagroom door het eimengsel, daarna de likeur erdoor roeren. Schep het in kleine vormpjes die je van te voren in de vriezer hebt geplaatst of schep alles in een grote vorm bv een cakeblik, die je eerst met huishoudfolie hebt bekleed.