Inhoud
Bloomkoolsoep mit garnalen en kreef
Ingredienten:
- 1 bloemkool
- 1 ui
- 45 gr.boter of margarine
- 1/2 liter melk
- 1/2 liter bouillon
- thijm en laurier
- room
- bieslook, peterselie
- garnalen en kreeft
Verhit de boter of de margarine. Fruit hierin de fijngesneden ui. Voeg er de in kleine stukken gesneden bloemkool aan toe.
Laat nog even verder sudderen en giet er de melk en de bouillon bij als ook de thijm en het laurierblad. Breng alles aan de kook en laat nog 20 minuten zachtjes verder koken.
Verwijder de thijm en het laurierblad. De soep mixen of in de keukenmachine malen. Bewaar een paar roosjes voor garnering.
Voor het serveren per bord toevoegen: een scheutje room fijngesnipperde bieslook en peterselie garnalen en de stukjes kreeft Dit kan ook met brocoli.
Sjempaanje
champagne spoon met aardbeien in witte chocolade
Ingredienten:
Voor de spoon:
- 1 fles koude champagne of witte of rose Canei
- crushed ij
- 6 mooie glazen
- olie
- fijne tafelsuiker
- Benodigdheden voor de aardbeien:
- 1 bakje verse aardbeien, uit de koelkast
- chocolade om te smelten, wij gebruiken hier witte
- slagroom
De spoon is eigelijk crushed ijs en campange. Randje van suiker om het glas maken, beetje olie aan de rand met een stukje keukenpapier en dan in de suiker dippen. Eers het crushed ijs in de onderkant van een glas, aardbei erin en dan glas verder vullen met campangne. Ook heel goed is witte of rose Canei Door de fris zure smaak van het gerecht worden de smaakpapillen weer tot rust gebracht tussen de gangen door. Wij serveren deze spoon met verse aardbeien gedoopt in witte chocolade.
de aardbeien
Was en droog de aardbeien en zorg dat ze goed koud zijn.
Smelt de chocolade au-bain-marie en voeg 1 of 2 eetlepels slagroom toe. Laat het op een laag vuur staan. Voeg eventueel meer slagroom toe, het moet redelijk dik worden. Het is de bedoeling de aardbeien in de chocolade te dippen. (bovenzijde bij kroontje rood met groen laten staat erg mooi) Gebruik hier de sateprikkers voor. Bewaar de gedrenkte aardbeien in de koelkast tot ze gegeten worden. Serveer naast de spoon een paar prachtige aardbeien.
Asperjes op ziën Limburgs
Asperges zoals ze horen
Ingredienten:
- Normaal rekent men 1 pond per persoon.(als men meer gerechten eet kan dit gerust minder zijn)
- 2 kg asperges
- 8 eieren gekookt
- hamrolletjes ( 3 per persoon)
- Voor de saus:
- 1 pakje roomboter
- 4 rauwe eieren
- zout
Asperges goed dik schillen. Onderkant ongeveer 3 a 4 cm afsnijden. De asperges met koud water opzetten als het water kookt een half uur laten koken.
Voorzichtig afgieten en op schaal of bord serveren met eieren die gehalveerd zijn en de hamrolletjes en de roombotersaus erover gieten. Roombotersaus.(recept is voor 2kg asperges)
1 pakje roomboter smelten zacht.
Als boter gesmolten is 4 rauwe eieren erdoor roeren.
Flink roeren en blijven kloppen.... De boter gaat binden hierdoor.
Zo snel als je ziet dat het gaat binden meteen van het vuur af en uitserveren.
Serveer met aardappelpuree.
Asperjes mit deigwaar en ham
Asperges met penne en ham
voor 4 personen:
Ingredienten:
- 225 gr penne
- 450 gram verse asperges
- 120 gram gekookte ham
- 2 el boter
- 2.8 dl slagroom
Schil de asperges en snij het onderste stuk eraf. Snijd de ham in reepjes van 1,25 cm dik. Breng water met een beetje zout aan de kook. Verplaats de pan als het water kookt zo dat; de ene helft boven de warmte bron staat en de andere niet. Als je witte asperges hebt is het leuk om gekleurde pasta te nemen. Leg de asperges nu zo in de pan dat de toppen in het gedeelte zitten dat niet boven de warmte bron zit.
Doe de deksel op de pan en breng het water weer aan de kook. Kook de asperges een kleine 5 minuten. Giet ze af en laat ze afkoelen. Als ze koel zijn snij ze in stukjes van 2,5 cm lang Toppen heel laten. Smelt de boter in een braadpan en doe de asperges en ham erbij.
Kook de inhoud kort om het vocht te laten verdampen en voeg dan de slagroom toe. Breng het geheel aan de kook en laat het ongeveer 5 minuten koken om de room wat in te dikken. Kook intussen ook de pasta. Als die klaar is afgieten. en spoel af met met heet water. Vermeng de pasta met de saus. Serveer er parmezaanse kaas bij. (als er geen asperges is kan dit ook goed met broccoli)
Zoervleis mit zelfgemaakdje friet en majonaes
Zuurvlees met friet en mayo
Ingredienten:
Voor het vlees:
- 1 kg magere runderlapjes
- 2 dl azijn
- peper, zout
- 2 laurierblaadjes
- 4 jeneverbessen
- 2 theelepels tijm
- 500 gr uien
- 100 gr boter
- 1 eetlepel suiker
- 1/2 eetlepel keukenstroop
- 3 plakjes ontbijtkoek
- 1 eetlepel bosvruchtenjam
Voorbereidingstijd: 180 minuten Bereidingstijd: 130 minuten
Voor de frites:
- Aardappelen
- Zout
- plantaardige oliesoort
- Keukenpapier
- Schone theedoek
Voor de mayonaise:
- 1/2 cc zout, ( is 1/2 theelepel, kleintje)
- peper
- 2 cc mosterd ( is 2 gram)
- 1 eigeel
- 1 cc witte wijnazijn (is 1 gram)
- 2 dl olie (200 ml)
Het vlees:
Snijd de runderlapjes in stukjes.
Maak een marinade van:
- 2 dl water,
- 2 dl azijn,
- 1 theelepel zout,
- 1/2 theelepel peper,
- laurierblaadjes,
- jeneverbessen
- tijm.
Leg het vlees circa 3 uur afgedekt in de marinade. Pel de uien en snipper ze fijn.
Verhit 25 gram boter in een koekenpan en bak de ui in ca. 5 minuten zachtjes glazig. Schep het vlees uit de marinade en dep het met keukenpapier droog. Zeef boven een maatbeker 2 dl marinadevocht. De rest wordt niet gebruikt. Verhit de rest van de boter in een braadpan en bak het vlees in ca. 10 minuten bruin. Schep de vleesblokjes regelmatig om. Voeg ui, suiker, stroop, ontbijtkoek en 2 dl marinadevocht toe.
Laat het vlees met het deksel op de pan in ca. 2 uur zachtjes gaarstoven (zo gaar dat het vlees uit elkaar valt). Verwijder de laurierblaadjes. Breng het gerecht op smaak met bosvruchtenjam. Serveer er frites bij. Opmerking: Een typisch Limburgse stoofpot die oorspronkelijk met carnaval gegeten werd.
De frites:
- Schil de aardappelen en was ze. Snijdt de aardappelen in reepjes (je kunt een patatsnijder of de keukenmachine voor gebruiken) en leg de reepjes zo'n 30 minuten in water met zout.Hierdoor komt het zetmeel los van de aardappel waardoor de frietjes minder snel aan elkaar zullen plakken.
- Spoel de aardappelreepjes goed af en droog ze af met een schone theedoek. Verwarm ondertussen het vet of de olie tot 150 graden Celsius (het vet is goed als een stukje brood dat je er in gooit rustig begint te bakken). Bak de aardappelreepjes totdat deze gaar zijn (afhankelijk van de exacte temperatuur en de soort aardappel kan dit 6 tot 10 minuten duren). Schep de patat (want dat is het nu toch al wel geworden!) uit de pan in een vergiet en laat uitlekken.
- Verhit het vet tot 180 graden Celsius (het stukje brood bakt nu gelijk heel erg hard) en bak de patatjes totdat deze goudbruin zijn (afhankelijk van hoe lang je ze de eerst keer heb gebakken kan dit zo'n 3 tot 6 minuten duren). 4: Schep de patat uit de pan, dep eventueel met keukenpapier overtollig vet af en bestrooi ze naar smaak met zout. en dan... Smullen!!
De mayonaise:
Doe het zout, peper, de mosterd, het eigeel en de azijn in een kom.
Kloppen totdat het dik is.
Langzaam olie toevoegen daarbij continu flink blijven kloppen.
Als de mayonnaise dik wordt deze al roerend in een warme pot schenken waar een beetje heet water in zit.
Als je de mayonnaise te dik vindt kan je er nog een beetje heet water in doen. De soort olie bepaalt de smaak van het product. Je kan dus naar believen varieren.
Kaaje sjtiëve citroen riës mit heite fenieljesous
koude stijve citroenrijst met warme vanillesaus
Ingredienten: voor de rijst:
- 1/2 l water
- 175 gr rijst
- de schil van 1 hele citroen
- 125 gr suiker
- het sap van 2 citroenen
Voor de saus:
- 4 dl melk
- 1 dl room
- 1/2 vanilestokje
- 2 eidooiers
- 5 gr maizena
- 30 gram suiker
- een heel klein beetje zout
De rijst:
Breng het water met de citroenschillen aan de kook, strooi er de gewassen rijst in. Roer over de bodem van de pan zodra het water opnieuw kookt.. Laat de rijst droog en heel gaar koken in ruim 1/2 uur. Haal van de warmte bron af, verwijder de citroenschil. Meng de suiker met het citroensap en schep dit voorzichtig door de rijst. Giet de massa in een met koud water omgespoelde vorm over. Laat de rijst goed afkoelen, eventueel in de koelkast.
De saus:
Roer de eidooiers met de suiker glad. Voeg de maizena toe. Voeg nu zoveel koude melk toe totdat er een glad papje verkregen wordt. Breng de overgebleven melk , met vanilestokje en zout, langzaam aan de kook. Haal van het vuur. Voeg een beetje warme melk aan het eierpapje toe. Doe nu alles in de pan terug en laat het mengsel onder roeren aan de kook komen en heel even doorkoken. Laat iets afkoelen. Op het laatst de room erdoor roeren. Het is het lekkerst als de saus nog lauw warm is en de citroenrijst heel koud.