Argentijns Gryt en Jetse 2018

Den Vetten Bek

Argentijns eten bij Gryt en Jetse 2018

Oratio en zijn assistente Nancy.

Empanadas

Ingrediënten:

Deeg:

  • Harina de trigo (bloem) 750 gram (of 1 pak). Wel de goede niet voor bakken van zoete deegwaren.
  • Grasa (roomboter) 250 gram
  • Sal (zout)
  • Agua (water)

Bereiding:

Bloem in grote kom.

Boter zacht laten worden, niet helemaal smelten. Als je geen boter wilt gebruiken gebruik dan zonnebloemolie.

Zet 500 ml handlauw water klaar.

Voeg zout aan bloem toe, roer om.

Voeg boter aan bloem toe en roer het er goed doorheen.

Schenk heel langzaam het water erbij. Zie dat het begint te binden. Als het bijna een bal is met de handen gaan kneden. Voel een klein stukje of het te kneden en te pletten is. Waarschijnlijk hoef je niet al het water te gebruiken!

Deeg klaar dan 20 min. laten rusten in een kom afgedekt met een handdoek.

Als het deeg gerust heeft kleine bolletjes maken en die uitrollen tot hele dunne plakjes. Dan rondjes snijden daarvan.

Neem een soepkommetje of puddingbakje ongeveer een diameter van 15 cm.

Zie stukje film voor rollen empanadas

https://youtu.be/uokgZ7FhVoI

Relleno:

De vulling voor de empanadas

  • Pollo (kip) 1,5 kg
  • Cebolla (ui) 1kg
  • Papas (aardappel 400 gram)
  • Cebolla al verdeo (ui) 1 pak) Lente-ui
  • Huevos (eieren) 8

Bereiding:

Kipfilet koken in de bouillon. (potje of tablet)

De uien heel fijn snijden en glazig fruiten met komijnzaad.

De kip uit elkaar plukken in kleine stukjes en dan bij de uien voegen en doorroeren.

De 8 eieren koken en ook in hele kleine stukjes snijden.

Lente-ui ook klein snijden.

Aardappelen schillen en in hele kleine blokjes snijden en 1 a 2 minuten even laten voorkoken.

Pan met mengsel ui en kip van het vuur en dan de eieren, lente-ui en aardappelblokjes doorroeren.

het geheel op smaak met zout en peper..

Je kunt de empanadas ook met gehakt maken. Variëren met de vulling door er b.v. spinazie met kaas of mais paprika in te doen.

Vullen Empanadas:

Leg een rondje in je handpalm en schep er in het midden 1 a 2 eetlepels mengsel op.

Klap het dubbel en duw de randen goed aan.

Maak een mooi radje met je vingers of gebruik een vork om het envelopje mooi dicht te maken. Leg ze op een bakblik en bestrijk ze met geklopt ei.

Afbakken in een oven van ongeveer 240 graden in 10 minuten. (even kijken of ze mooi goudbruin zijn).

Zie stukje film voor het vakkundig dichtvouwen empanadas door Geertje. ;-)

https://youtu.be/LZfvZwk0AtI

Tapenade

Tapenade met tomaat, citroensap geperst en Spaanse pepers voor bij de empanadas.

Ingrediënten:

  • 3 tomaten fijn snijden
  • Spaanse peper (1 of twee pittig of heet) klein snijden.
  • Citroen persen.

Even op smaak maken met een beetje zout en afgedekt laten trekken in de koelkast.

Zie verderop het recept voor Chimichurri, een heerlijke dressing voor bij de empanadas en vlees.

Guisado de lenteja con carne picante

Ingrediënten:

  • Carne en el horno (vlees entrecote)
  • Entrecote 200 gram p.p (3kg)
  • Ajo (knoflook) 3 tenen of meer
  • Aji (pittige peper) Spaanse peper
  • Laurel (laurier)
  • Aardappel in schijfje gesneden
  • wortel in schijfjes gesneden

Bereiding:

Vlees goed inzouten. Laten rusten tot het goed is ingetrokken.

Dichtschroeien in een beetje olie in koekenpan. Het vlees zal mooi kleuren door het zout.

Zie stukje film vlees schroeien

https://www.youtube.com/watch?v=csNFQ3ilgAk&feature=youtu.be

Ovenschaal bekleden met aluminiumfolie op de bodem.

Bedek de bodem met aardappelschijfjes, wortelschijfjes en laurier.

Plaats hierop het vlees.

Bak Spaanse peper en knoflook in de olie en giet dat over het vlees.

Pak geheel in in de aluminiumfolie en gaar op ongeveer 190 graden het vlees tot het rosé is in het midden. Voor opdienen even laten rusten en mooie dikke plakken snijden.

De groenten met bakvocht erbij serveren in kommetje.

Guisado Lenteja (linzen soep)

Ingrediënten:

Guisado Lenteja (linzen soep)

  • 1kg de lentejas (linzen) (1 pak)
  • 3 chorizos colorados, voorkeur is kleine stevige Bak chorizo worstjes
  • 500 gram panceta ahumada (Bacon)
  • 2 cebollas medianas (kleine ui)
  • 2 zanahrias (wortel)
  • 2 rode paprika's in blokjes
  • 4 papas medianas (aardappel)
  • Knoflook
  • Preparar un caldo de verduras (bouillon)

Bereiding:

De linzen een dag van te voren in de week zetten, zie beschrijving op pak.

De uien snijden.

Aardappel plakken snijden.

Winterwortel in plakken snijden

Paprika snijden.

Hoge soeppan nemen en dan de blokjes bacon lichtjes aanbakken. Knoflook erbij en de in plakjes gesneden Chorizos erbij en even mee laten bakken. Ongeveer 3 min.

Dan de groentes erbij en blijf nog 4 min goed roeren.

Giet er de bouillon op

Zie stukje film Linzen in soep

https://www.youtube.com/watch?v=kC-dmoEJQFI

Aan de kook laten komen en goed blijven roeren. Als je ziet dat de aardappel en de wortel bijna gaar zijn dan de geweekte linzen toevoegen.

Breng op smaak met Cayenne peper, paprikapoeder, zout, peper en eventueel gemalen rode peper ( voor de liefhebbers van "spice" ) .

Laat gedurende 20 minuten koken op matig tot laag vuur. Zorg dat er voldoende vocht in het mengsel blijft. Voeg eventueel wat van de extra bouillon toe.

Voeg vervolgens de linzen toe, meng goed en kook op een laag vuurtje nog 30 minuten. Roer af en toe.

Het mengsel moet dik zijn en de linzen gaar - net zoals het vlees! Laat 10 minuten afgedekt staan voordat de linzenschotel wordt geserveerd. Goed gaar laten trekken.

Chimichurri

Chimichurri past heel goed bij vlees van de bbq en empanadas. Als je de saus is in een afgedekte pot in de koelkast zet kun je hem nog een paar dagen goed houden.

Ingrediënten:

Voor 6 personen als bijgerecht

  • 1 tomaat
  • bos bladpeterselie
  • 1 rode ui
  • 4 tenen knoflook
  • rode peper
  • 1 theelepel gedroogde oregano
  • 1 theelepel komijnpoeder
  • olijfolie
  • rode wijnazijn
  • peper & zout

Bereiding:

De ingrediënten snijden

Snijd de tomaat, bladpeterselie, rode ui, knoflook en rode peper fijn.

Hoe fijner alles gesneden is hoe lekkerder de saus, voorkom dus dat er “grote” stukken in je saus komen.

Doe alle gesneden ingrediënten in een kom.

chimichurri Den Vetten Bek

De saus maken

Voeg achtereenvolgens een scheut olie, een scheut azijn, de theelepel gedroogde oregano en de theelepel komijnpoeder toe.

Voeg peper en zout toe en roer alles goed door elkaar.

Is alles geroerd, voeg dan zoveel olijfolie toe tot alle ingrediënten onder de olie staat.

ontstaat een beetje lobbige saus. Proef een beetje en voeg nog een laatste scheutje azijn toe als je hem nog wat meer bite wilt geven.

Den Vetten Bek

Deze site wordt gehost door StringIT.

De teksten en media op deze site zijn zonder enige vorm van garantie beschikbaar onder de Creative Commons-licentie van het type Naamsvermelding-Gelijk delen 3.0.