Noord-Afrikaans

Den Vetten Bek

Wortelsalade

salade van wortels Ingredienten:

  • 2-3 eetl. milde olijfolie
  • 500 gr. winterpeen, geschild en grod geraspt of gehakt(keukenmachine)
  • 2 tenen knoflook
  • gehakt mespunt gemalen komijn
  • mespunt gemalen koriander
  • mespunt scherp paprikapoeder
  • mespunt gemalen witte peper
  • citroensap naar smaak
  • verse koriander om te garneren (voor de liefhebbers)

Fruit de wortel in een koekenpan in de olie en schenk er net zoveel water op dat de wortel net onder staat.

Doe de specerijen erbij en laat alles in 20 minuten gaar worden. Zorg dat overtollig water verdampt is (even de vlam hoger zetten).

Haal de pan van het vuur en laat de salade afkoelen tot kamertemperatuur.

Voeg naar smaak zout en citroensap toe en eventueel nog een klein beetje olie. Garneer met vers korianderblad.

Perzische salade van geroosterde aubergine

Salade van aubergine Ingredienten:

  • 2 middelgrote aubergines
  • 4 eetl. olijfolie
  • 2 tenen knoflook
  • 2 tomaten, ontvellen van zaden ontdoen en in blokjes snijden 2 eieren
  • nog veel meer olijfolie
  • zout en versgemalen zwarte peper

Rooster de aubergines rondom op een open gasvlam tot de huid geblakerd is. Dat gaat het beste door ze aan een metalen spies te steken.

Dompel ze dan in water met zout en trek de geblakerde huid eraf met de punt van een scherp mes. Snijd de aubergine in stukken.

Verhit de olijfolie en bak op een middelhoog vuur de aubergine tot alles begint te kleuren. Voeg de tomaat toe en roer nog ca. 5 minuten tot de tomaat helemaal is opgenomen.

Doe de knoflook erbij en nog wat extra olie en bak alles nog ca. 5-10 min. tot het een egale massa is geworden.

Maak in het midden een gat in de massa en breek de eieren daarin. Roer van buiten naar binnen tot alles met elkaar gemengd is.

Laat alles nog 1 minuut zachtjes bakken. Haal de pan van het vuur en laat de salade afkoelen tot kamertemperatuur.

Perzische broodhapjes

Een groot Turks brood ongeveer 8 mensen een hapje Ingredienten:

  • 1 groot Turks brood
  • 100 gr. feta, in dunne plakjes van 2xlx 0,3 cm
  • 1 bosje radijs in plakjes snijden
  • 1 bosje lenteui in reepjes
  • 150 gr. walnoten
  • 1 bos basilicum
  • 1 bos verse munt

Verwarm de oven voor op 200 0 C. Bestrijk de broden heel licht (!!) met een beetje water en bak ze 5-7 minuten in de oven tot het brood knapperig is.

Leg terwijl de oven opwarmt de andere ingrediënten op een schaal. Snijd het brood in grote stukken en snijd die half door.

Vul elk broodje met een dun plakje feta (kies de minst zoute soort) wat plakjes radijs, basilicumblad, verse munt, een walnoot en een stukje lenteui.

Tabouleh

Bulghursalade voor 4 personen Ingredienten: 1 grote koffiemok bulghur (kies de köftelik of grover) 1 grote koffiemok kokend water 2 tomaten in blokjes 1 grote rode ui, gesnipperd 8 takjes munt, het blad in reepjes 8 takjes peterselie,gehakt 2-3 eetl. olijfolie citroensap naar smaak (zee)zout en versgemalen zwarte peper naar smaak erbij: Turkse yoghurt 10% met naar smaak (hot stuf!!) gemalen chilipeper Deze Turkse yoghurt is meer een soort hangop, en is te koop in blauwe emmertjes met de aanduiding 10% vet erop. Voor wie zich zorgen maakt: stukken lichter dan crème fraîche of zure room. Deze niet zure yoghurt is een slanke vervanger van beide roomprodukten, heerlijk in sausjes en in soepen. Roer alles doorelkaar.

Kip met pruimen, honing en kaneel

voor 4 personen Ingredienten:

  • 3 eetl. olijfolie
  • 8 drumsticks
  • I kaneelstokje
  • 3 tomaten, in blokjes gesneden
  • 450 mI. kippenbouillon, liefst zelf gemaakt, maar goed blokje is ook oké
  • 125 gr. geweekte pruimen (kun je zo kopen)
  • I eetl. vloeibare honing
  • 3 Gm verse gember, schillen en fijn raspen
  • 450 gr. gele rozijnen
  • saffraan, gestampt en opgelost in 1 eetl. heet water 150 mI. water
  • 2 eetl. sesamzaadjes, in een droge koekenpan geroosterd om te garneren

Verhit de olie in een grote braadpan en bak de kip rondom bruin. Voeg de kaneel, tomaat en bouillon toe en laat alles met het deksel op de pan 45 minuten zachtjes pruttelen of tot de kip goed gaar is.

Zet ondertussen de pruimen op met de overige ingrediënten (natuurlijk niet het sesamzaad) en laat dit mengsel 15 minuten zachtjes koken. Doe de kip over op een schaal en houd de kip warm.

Kook het braadvocht van de kip in tot ca. een kopje. Doe het pruimenmengsel erbij en roer alles om. Schep de saus over de kip. Garneer met de sesamzaadjes.

Gegrilde lamskeftes

voor 4 personen Ingredienten:

  • 600 gr. ongekruid lamsgehakt
  • 1 middelgrote ui, fijngesnipperd
  • 1 eetl. zoet paprikapoeder
  • 1 theel. gemalen komijn
  • mespuntje gemalen kaneel
  • mespunt cayennepeper, of gemalen chili
  • 1f2 bosje bladpeterselie
  • gehakt blad van 3 takjes munt
  • 1 eetl. water
  • 2 eetl. olijfolie
  • 1 middelgroot ei, geklopt
  • naar smaak, zout en versgemalen zwarte peper

Om te serveren: bestrooien met een mengsel van zout en gemalen komijn of: Turkse yoghurt 10% met gehakte verse munt Kneed alles goed door elkaar en zet het mengsel luur in de koelkast tot gebruik.

Maak er langwerpige spiesen van en rooster ze gaar op houtskoolvuur of ca. 7 min. aan beide kanten.

Of in een hete oven van 2200 C. Opletten dat ze in de oven niet verbranden en halverwege keren, net als je buiten doet.

Granaatappelsoep met vanille-roomijs

voor 4 personen Ingredienten:

  • 3 middelgrote granaatappels (ca. 3-4 dl granaatappelsap*)
  • 4 dl sinaasappelsap
  • 75 gr suiker
  • 2 cm verse gember geschild en gekneusd
  • 1 kaneelstokje
  • Yz theel. gemalen kardemom
  • Y2 -1 eetl aardappelmeel om te binden 1 eetl. water
  • 1,5 dl crème fraîche
  • verse munt (of citroenmelisse) om te garneren

Doe al het sap in een pan samen met de suiker, gember, kaneel en kardemompeulen. Breng het mengsel langzaam aan de kook, draai de vlam laag. Bindt de soep licht met een beetje aardappelmeel, losgeroerd met een lepel water. Laat de soep afkoelen. Verwijder de kaneelstok, de kardemompeulen en dè gember. Serveer de soep ijskoud met bolletjes ijs en garneer met blaadjes munt

Over granaatappels: Te koop tussen oktober en eind maart in gespecialiseerde groentewinkels en in de meeste Turkse winkels. Iraanse en Turkse winkels verkopen het hele jaar door granaatappelsap in flessen of potten.

Gemalen kardemom is bij de grotere supermarkten, delicatessenwinkels en kruidenwinkels te koop. Verder ook bij Oosterse toko's.

Deze site wordt gehost door StringIT.

De teksten en media op deze site zijn zonder enige vorm van garantie beschikbaar onder de Creative Commons-licentie van het type Naamsvermelding-Gelijk delen 3.0.