29 03 2019 Nynke & Aldert

  • 29 maart 2019 Nynke en Aldert

29_maart_2019.jpg

29_maart_2019

Aspergesoep met parmezaanse kaas

voor 4-6 pers.

Ingrediënten:

  • 2 preien, alleen het witte gedeelte
  • 1 sjalot
  • 1 bundeltje groene asperges ( ongeveer 24 kleine tot middelgrote stelen)
  • olijfolie
  • 1 liter hete bouillon van kip of groente
  • korst parmezaanse kaas
  • zout en peper

Bereiding:

Hak de prei en sjalot fijn en snijd de asperges in stukjes, behalve de stugge uiteinden, die gooi je weg.

Verhit ongeveer 1 eetlepel olijfolie in een soeppan en laat de prei en sjalot zachtjes zweten tot ze glazig zijn. Doe er de hete bouillon en de korst parmezaanse kaas bij, laat de soep 15 minuten op het vuur staan en laat de asperges de laatste 7 minuten meekoken. Breng de soep op smaak en vis wat er over is van de kaaskorst eruit. Laat de soep een beetje afkoelen en pureer hem glad, of laat hem zo, als een normale groentesoep.

Heb je geen korst van parmezaanse kaas dan kun je hem zonder maken. Wil je de soep wat dikker hebben voeg dan 1-2 aardappelen in kleine stukjes toe, dat bindt de soep.

Pasta met gamba’s

Voorgerecht voor 10 personen

Ingrediënten:

  • 150 semola meel.
  • 150 gram durum tarwebloem.
  • 3 eieren.
  • 1 eetlepel olijfolie.
  • Snufje zeezout.

Verder:

  • 30 gamba’s
  • olijfolie.
  • flink veel knoflook, of zoveel je lekker vind, gehakt.
  • 1 rode peper, fijngesneden.
  • 1 bosje munt, de blaadjes gesneden.
  • 2 balkjes kerstomaatjes, gehalveerd.
  • Zeezout en peper.
  • Verse bladpeterselie, grof gehakt.

Bereiding:

Maak het pastadeeg door alle ingrediënten te mengen in de keukenmachine. Pak in plasticfolie en leg een uurtje in de koelkast.

Bereid ondertussen alles voor het garnituur voor. Pel de gamba’s, spoel af en laat uitlekken. Hak de knoflook, peper en groene kruiden. Halveer de tomaatjes. Zet alles klaar.

Draai van het pasta deeg tagliatelle in de pasta machine.

Zet een grote pan water op, breng aan de kook. Als het water kookt voeg je de verse pasta toe en kookt ongeveer 2-3 minuten tot het deeg gaar is.

Verhit ondertussen wat olijfolie in een wok of hapjespan. Bak de gamba’s rondom met de rode peper aan tot ze gaar zijn. Dit gaat heel snel. Voeg dan de tomaatjes, knoflook en munt toe. Bak heel even mee. Breng op smaak met wat peper en zout.

Maak 10 komen op met een mooi gedraaid rondje tagliatelle. Leg in iedere kom 3 gamba’s op de pasta. Verdeel de rest van het garnituur over de pasta in de kom. Bestrooi met verse peterselie en dien op.

Witlof en waterkers met sinaasappel

voor 4-6 pers.

Ingrediënten:

  • 2 stronken witlof.
  • 1 sinaasappel.
  • 1 (groene) appel.
  • 1 bosje waterkers, in losse takjes. (Of winterpostelein)
  • 4 eetlepels olijfolie.
  • 1 eetlepel walnotenolie.
  • Sap van ½ citroen.
  • Peper.

Bereiding:

Trek de blaadjes van de witlof.

Schil de sinaasappel dik en snijd de partjes tussen de vliezen uit. Of snij hem overdwars in ringen. Was de appel, verwijder het klokhuis en snij hem in dunne schijfjes.

Maak een schaal op met de blaadjes witlof, partjes sinaasappel, schijfjes appel en de takjes waterkers.

Klop een dressing van de olijfolie, walnootolie, citroensap en een snufje peper. Als je hem te zuur vind kun je er wat sinaasappelsap en of ahornsiroop of honing aan toe voegen.

Sprenkel de dressing 5 minuten voor het serveren over de salade.

Optie: verdeel er wat avocado en gebroken walnoten over.

Gesmoorde sjalotjes ( cipolline arrosto )

bijgerecht 4 personen.

Ingrediënten:

  • 1 kilo sjalotjes, schoongemaakt.
  • 30 gram boter
  • 1 dl olijfolie
  • Zout en peper
  • 60 gram ontbijtspek in reepjes gesneden.
  • 1 dl witte wijn azijn
  • 1 eetlepel honing

Bereiding:

Verhit de boter en olie in een grote pan en bak de sjalotjes op laag vuur 10 min. Voeg zout en peper toe en laat nog 10 min zachtjes bakken. Bedek de sjalotjes met het spek, voeg de azijn en de honing toe, doe de deksel op de pan en laat nog ongeveer 30 min zachtjes bakken. Voeg eventueel een klein scheutje water toe als de uitjes dreigen aan te branden.

Porchetta

voor 8-10 personen. Dit vlees moet ruim 3 uur in de oven!

Ingrediënten:

  • 2 kilo buikspek, zonder zwoerd.
  • Zeezout en zwarte peper.

Voor de vulling:

  • 30 gram grof zeezout.
  • 3 eetlepels zwarte peper fijngestampt in de vijzel.
  • Ca 50 gram bladpeterselie, grof gehakt.
  • Ca 25 gram tijm.
  • 6 takken rozemarijn, de naaldjes fijngehakt.
  • Geraspte schil van 2 bio sinaasappels en 1 bio citroen.
  • Zaadjes uit 6-8 kardemompeulen, uit de vijzel of kardemompoeder.
  • 6 tenen knoflook, fijngehakt.
  • Ca 80 gram hazelnoten, kort geroosterd in een koekenpan, grof gehakt.
  • 3 eetlepels olijfolie.

Extra nodig:

  • keukentouw in 8 stukken van zo’n 30 cm lang geknipt.

Bereiding:

Verwarm de oven voor tot 230 graden.

Leg het vlees met de huid naar boven voor je. Kerf met een scherp mes de vetlaag in: maak lange ondiepe sneden op ongeveer 8 millimeter van elkaar. Draai het stuk om en bestrooi het met zout en wat peper.

Meng alle ingrediënten voor de vulling en verdeel over het vlees. Rol het vlees strak op en bind het goed dicht met de klaargelegde touwtjes. Begin in het midden en bind de uiteinden af. Vul dan de rest van de ruimte op. Wrijf de rollade aan de buitenkant ook in met wat zout en peper. ( zet koud weg, dit kan tot een dag of wat van te voren, haal het vlees dan zeker een uur van te voren uit de koelkast voor het bakken) of bak hem meteen in de oven.

Druppel wat olijfolie in een braadslee en leg de rollade erin. Rooster het vlees 20 minuten in de oven. Verlaag de oven temperatuur naar 150 graden en dek de rollade goed af met aluminiumfolie. Bak hem nog 2,5 uur. Verwijder het folie en bedruip het vlees met de jus uit de braadslee. Bak het nog ongeveer 15 minuten, zodat de korst mooi bruin wordt.

Haal de porchetta uit de oven en laat 15 min rusten. Het kan goed vastzitten in de braadslee, je moet misschien even voorzichtig bikken. Snijd het in dunne plakken. Eet warm of koud.

Crostini met fricandeau en tonijndressing

Ingrediënten:

  • Een half stokbrood
  • Olijfolie
  • 12 plakjes fricandeau
  • 1 blikje tonijn op olie, uitgelekt
  • 2 eetlepels griekse yoghurt
  • 2 eetlepels mayonaise
  • 1 eetlepel kappertjes
  • 1 eetlepel verse peterselie, fijngehakt

Bereiding:

Verwarm de oven voor op 200 graden of 180 hete lucht. Snijd het stokbrood schuin in 12 plakken en leg deze naast elkaar op een bakblik van de oven. Besprenkel het stokbrood met wat olijfolie. Schuif de bakplaat in de oven en laat de plakken stokbrood in 10 minuten knapperig worden. Laat de crostini afkoelen.

Nu kun je de tonijndressing maken. Pureer hiervoor de tonijn samen met de yoghurt en mayonaise en 1 eetlepel kappertjes in een keukenmachine tot een gladde saus. Breng op smaak met zout en peper.

Drapeer de plakjes fricandeau op de crostini en schep een beetje tonijndressing over het vlees. Garneer met de verse peterselie.

Je kunt de crostini ook ruim van te voren maken en bewaren in een luchtdichte doos. En pas beleggen tegen de tijd dat je het wilt serveren!!

Verrukkelijke broccoli

Voor 4 personen.

Ingrediënten:

  • 1 kg broccoli, in roosjes .
  • 2 eetlepels olijfolie.
  • 2 tenen knoflook, gepeld.
  • 2 preien, schoongemaakt in plakjes gesneden.
  • 1 eetlepel bloem.
  • 1 dl slagroom.
  • 2 dl droge witte wijn.
  • 25 gram boter, plus een beetje extra om mee in te vetten.
  • Geraspte parmezaan.
  • Peper en zout.

Bereiding:

Breng een grote pan water aan de kook. Doe de broccoliroosjes erin en kook een paar minuten (3-4) . giet af en laat uitlekken.

Verhit de olie in een andere pan op laag vuur, doe er de knoflooktenen en prei bij en laat ze terwijl je af en toe roert 5 minuten bakken tot de prei zacht is.

Roer de bloem erdoor en blijf een paar min al roerende meebakken.

Vis de knoflook uit de pan. Roer de room er door, voeg een snufje peper en zout toe en meng alles goed.

Doe er de broccoli en de wijn bij en laat het mengsel ongeveer 10 minuten pruttelen.

Doe alles over in een ingevette ovenschaal. Bestrooi met de kaas. En wat verdeel er wat kleine vlokjes boter over. Zet in een hete oven van 180 graden en bak zo’n 10-15 minuten tot er een goudbruin, pruttelend laagje op zit. Serveer meteen.

Rolletjes van rauwe ham met geitenkaas

Ingrediënten:

  • 150 gram zachte geitenkaas , mild van smaak
  • 12 plakken rauwe ham ( of parma ham bv)
  • 5 eetlepels fijngesneden rucola
  • 1 eetlepel pijnboompitten licht geroosterd
  • ½ citroen
  • Versgemalen zwarte peper en zout
  • Olijfolie

Bereiding:

Mens de geitenkaas met de rucola, pijnboompitten, zout, peper en wat olijfolie tot er een mooi glad geheel ontstaat. Leg de plakken ham op het werkvlak en verdeel het kaasmengsel er over. Rol de plakken op, leg ze op een bord of platten schaal. Sprenkel er nog wat olijfolie over en tot slot wat citroensap. Serveer meteen zodat de ham niet teveel kan verkleuren door de inwerking van het citroensap.

Citroen-muntsiroopcake met blauwe bessen

Nagerecht voor 12 personen.

Ingrediënten:

  • 1 el fijngesneden muntblaadjes
  • 250 gram blauwe bessen
  • 115 gram zachte boter
  • 175 gram fijne kristalsuiker
  • rasp en sap van 1 bio citroen
  • 2 eieren
  • 100 ml melk
  • 250 gram bloem
  • 2 theelepels bakpoeder
  • 20 gram amandelmeel of geraspte kokos
  • poedersuiker om te bestrooien
  • vanille ijs en lemoncurd voor erbij

voor de citroen-muntsiroop:

  • 220 gram fijne kristalsuiker
  • 4 takjes munt
  • 5 el citroensap

Bereiding:

Schep de munt en de bessen door elkaar in een kom.

Klop de boter met de suiker tot een bleek en romig mengsel. Klop het citroenrasp erdoor. Klop er een voor een de eieren door. Zeef de bloem met het bakpoeder boven de kom en spatel het samen met de melk en het amandelmeel door het boter ei mengsel.

Vet een cakevorm in met boter en bestuif met een beetje bloem. Schep 1/3 deel van het beslag in de vorm en verdeel er 1/3 van de bessen met munt over. Herhaal deze laagjes tweemaal. Bak de cake 50-60 min in de oven. Laat de cake 10 min rusten en stort hem dan op een rooster en laat volledig afkoelen.

Verwarm de suiker met 160 ml water en de munttakjes al roerende in een steelpan met dikke bodem op matig vuur tot de suiker is opgelost. Breng aan de kook, draai het vuur lager en laat de siroop zonder roeren 5-6 min enigszins inkoken. Neem van het vuur en roer het citroensap erdoor. Laat 2-3 min afkoelen en verwijder de munt. Prik met een saté prikker gaatjes in de cake en schenk de siroop er voorzichtig over uit. Bestrooi de cake vlak voor het serveren met poedersuiker, snij in plakken en serveer ze met het ijs en de lemoncurd. Of stapel de plakken cake met het ijs en de lemoncurd er tussen.

Deze site wordt gehost door StringIT.

De teksten en media op deze site zijn zonder enige vorm van garantie beschikbaar onder de Creative Commons-licentie van het type Naamsvermelding-Gelijk delen 3.0.