Geel 2014

Den Vetten Bek

Thema Geel April 2014

Kok Roely Fopma.

Londonderry-soep

Ingredienten:

  • 250 gram champignons
  • 25 dl kippenbouillon (5 blokjes)
  • 2,5 dl droge witte wijn
  • 75 gram boter
  • 2,5 eetlepel zeer fijn gesnipperde ui
  • 2,5 theelepel kerriepoeder
  • enkele snufjes cayennepeper
  • 75 gram bloem
  • 1,5 dl room
  • 3 kleine eidooiers

Snijd de champignons in plakken en kook deze 3 min in de kippenbouillon met witte wijn. Schep ze eruit en hou ze apart.

Smelt de boter in de pan ( een pan die zo groot is dat er later de bouillon nog geheel bij kan) op laag vuur en fruit hierin de fijngehakte uitjes samen met de kerry en de cayennepeper.

Voeg al roerende de bloem langzaam toe en blijf roeren tot er een glad mengsel ontstaat.

Laat dit in 3 min. gaar maar niet bruin worden (roux) Giet er langzaam al roerende de bouillon bij en breng de soep aan de kook.

Laat deze, op een laag vuur, onder af en toe roeren, in 20 min gaar worden.

Laat de champignons de laatste drie min. meewarmen.

Klop vlak voor het serveren de eidooiers los met de room.

Roer er een paar eetlepels soep door en giet dit al roerende bij de soep.

Rode biet op Witlof

Ingredienten:

  • 4oden bieten
  • witlof
  • 2,5 dl droge witte wijn
  • 2 appels
  • augurk
  • 2 bosuitjes

Dressing:

  • mosterd
  • honing
  • yoghurt
  • slasaus
  • tomatenketchup
  • olijfolie
  • eventueel wat zout en peper

Witlofbladen loshalen en wassen. uitleggen op schaal.

Rode bier in kleine blokjes snijden, appel augurk en bosui klein snijden.

Naar eigen gevoel een lekkere dressing maken.

De dressing door de salade scheppen (niet te veel dressing)

De salade op de witlofblaadjes leggen. Staat mooi op een ronde schaal.

Scroppino Limoncello

Ingredienten:

  • Citroen sorbetijs
  • Limoncello
  • Verse munt
  • citroensap
  • kristalsuiker

Mooi hoog champagne glas.

Glasrand deppen in citroensap en daarna in de suiker voor een mooi randje.

  • 2 bolletjes sorbetijs
  • 2 delen prosecco
  • 1 deel Limoncello

Blenden.

Daarna uitschenken in het glas. Munt blaadje erop en je hebt een mooie gelige scroppino.

Aardappelen in de schil met creme fraiche

Ingredienten:

  • aardappelen
  • creme fraiche
  • bieslook
  • peterselie
  • eventueel knoflook

Aardappelen schoon boenen.

Met weinig water gaar koken in 15 min.

Creme fraiche vermengen met peterselie en bieslook eventueel knoflook peper en zout.

aardappels insnijden en opvullen met het mengsel.

Broccoli en kleine worteltjes

Kook ze beetgaar.

Gehaktbrood

recept is voor 14 personen.

Ingredienten:

  • 8 eieren
  • 4 uien 500 gram in totaal
  • 7 eetlepels boter 100 gram
  • 1 theelepel worcestersaus
  • 1 eetlepel Italiaanse kruiden
  • 1500 gram gekruid rundergehakt van slager Blom uit Workum
  • 150 gram broodkruim
  • 225 flinterdun gesneden mager gerookt ontbijtspek

Voor wie niet slager Blom in de buurt heeft, gekruid gehakt van de keurslager. De smaak van Blom is bepalend door kruidnagel, je zou eventueel iets kruidnagelpoeder zelf toe kunnen voegen, niet te veel want anders overheerst de smaak.

Brood verkruimelen en vermengen met een scheutje melk.

Verhit de oven op 200 graden, gasoven

Kook 7 eieren gaar. Laat ze schrikken in koud water.

Pel en hak de uien.

Verhit de boter in een koekenpan met een dikke bodem.

Doe de uitjes in de pan en strooi er wat zout over.

Laat ze in 20 -25 minuten zacht bakken tot ze goudbruin zijn. Laat ze afkoelen.

Doe gehakt, de broodkruim, Italiaanse kruiden en de worcestersaus, de uien en een rauw geklutst ei in een kom en kneed het goed met je handen door elkaar.

Bekleed een vorm met ontbijtspek.

Verdeel het gehaktmengsel in 2 porties.

Maak van een deel de bodem van het gehaktbrood door het gehaktmengsel in de vorm te drukken.

Pel de hardgekookte eieren en verdeel ze over deze bodem.

Leg nu het andere deel van het gehaktmengsel over de eieren.

Maak het gehaktbrood glad en zorg dat er geen holtes in zitten, maar druk het niet te stevig aan.

Leg over de bovenkant ook een laagje spek.

Bak het brood in 1 uur , tot er helder sap uit loopt.

Haal het uit de oven, giet het sap af en laat het brood 15 minuten rusten voordat je het omkeert op een schaal en gaat snijden.

Bokkepootjes taart met ijs

Ingredienten:

  • 2 bekers (1/4 liter) slagroom
  • 1 kopje adocaat
  • 2 pakken bokkepootjes
  • taartbodem (kant en klaar)

Halveer alle bokkepootjes in de lengte.

Bewaar de kruimels.

Klop de slagroom stijf met suiker roer de advocaat er door.

En dan begint het stapelen in de taartbodem.

Laag slagroom

laag bokkepootjes, laag slagroom enz enz.

Garneren met de kruimels.

Zet taart min 1,5 uur in de koelkast en serveer hem met een bolle

Deze site wordt gehost door StringIT.

De teksten en media op deze site zijn zonder enige vorm van garantie beschikbaar onder de Creative Commons-licentie van het type Naamsvermelding-Gelijk delen 3.0.