Verschillen voor "Grieks-Laurien"

Verschillen tussen versies 15 en 18 (omvat 3 versies)
Versie 15 sinds 2015-08-16 09:38:14
Grootte: 3003
Commentaar:
Versie 18 sinds 2015-08-16 09:43:29
Grootte: 3462
Commentaar:
Verwijderingen worden op deze manier gemarkeerd. Toevoegingen worden op deze manier gemarkeerd.
Regel 20: Regel 20:
----
Regel 27: Regel 26:
----
Bloem in een kom, kuiltje in het midden, daarin melk, gist, olie, zout, suiker. Soepel deeg maken.

In 7 bolletjes verdelen en elk bolletje uitrollen ter grootte van een bord.

In acht puntjes snijden (met pizzawieltje), worstje erop, oprollen vanaf de brede kant.

----
/!\ '''End of edit conflict'''

----
Regel 45: Regel 33:

----
/!\ '''Edit conflict - other version:'''

----

----
/!\ '''Edit conflict - your version:'''

----

----
/!\ '''End of edit conflict'''
Regel 86: Regel 61:
Grote ovenschaal invetten met olijfolie Deeg erin, ook zijkanten bedekken, besmeren met boter/olie mengsel 5-6 plakken zo herhalen, vulling erop en nog 5-6 plakken deeg op dezelfde manier. Kruislings insnijden, besmeren met botermengsel en in de oven op 200 gr. Ongeveer 50 minuten.

----
/!\ '''Edit conflict - other version:'''
Grote ovenschaal invetten met olijfolie Deeg erin, ook zijkanten bedekken, besmeren met boter/olie mengsel 5-6 plakken zo herhalen, vulling erop en nog 5-6 plakken deeg op dezelfde manier.
Kruislings insnijden, besmeren met botermengsel en in de oven op 200 gr. Ongeveer 50 minuten.
Regel 93: Regel 66:
Ingredienten:
 * 2 pak holle spaghetti (Jumbo)
 * 1 ½ pond rundergehakt (ongekruid)
 * 3 blik tomaten in blokjes
 * 3 uien
zout, peper, oregano
dikke bechamelsaus (melk, bloem, blue band, 2 eieren, zout, peper, nootmuskaat)

Pasta koken in grote pan, afgieten
Gehakt braden in olijfolie
Uien hakken en bij de gehakt doen, bakken
Peper, zout, oregano toevoegen
Tomaten erbij, laten sudderen
Bechamelsaus maken (doe ik op de gok)

Ovenschaal invetten, laag pasta-laag gehaktsaus- laag pasta- laag gehaktsaus- laag pasta- laag bechamelsaus.

In de oven op 200 gr ongeveer 50 minuten.

----
Regel 94: Regel 87:
Varkensvlees kopen met veel vet (nekstuk bijvoorbeeld). Dit is blokjes aan satestokjes (deze eerste bij de punt weken zodat die niet splijt).
Voor het bakken/braden alleen citroen erop om het vlees chill te houden.
Bij serveren zout, peper, oregano en citroen erop.

----
Regel 95: Regel 93:
Benodigd:
 * 2 komkommers
 * 2 bakjes Griekse yoghurt (bij voorkeur epidauros of acardios ofzo)
 * dille
 * knoflook
 * zout

Eerste komkommer uitlepelen en in kleine blokjes snijden.
Vervolgens alles bij elkaar gooien. Doseer de dille, knoflook en zout zo totdat het lekker smaakt.
Tzaziki beter een dag van tevoren maken, op de tweede dag is ie lekkerder.
En let erop dat de knoflook tijdens het maken net heel sterk smaakt, dus hij wordt 2x zo sterk op de dag erna.

----
Regel 96: Regel 107:
----
Regel 97: Regel 109:
----
Regel 98: Regel 111:
----
Regel 99: Regel 113:
----
Regel 101: Regel 116:
/!\ '''Edit conflict - your version:'''

----
== Pastitio ==
== Souvlaki (recept Sander) ==
== Tzaziki (recept Sander) ==
== Melizanes (gevulde aubergines) (recept Sander) ==
== Piperies (puntpaprika) (recept Sander) ==
== Griekse salade ==
== Griekse yoghurt met walnoten en honing ==
== Kourabies (griekse dingen met veel poedersuiker en amandelen) ==
----
/!\ '''End of edit conflict'''

----

Grieks Laurien


Den Vetten Bek


Griekse worstebroodjes

Ingredienten:

  • 1 waterglas lauwe melk
  • 1½ Grieks koffiekopje zonnebloemolie
  • 1 theelepel zout, 1 theelepel suiker (mengen)
  • verse gist (vd Werf)
  • zoveel bloem als nodig is (ongeveer 3 glazen)
  • 200 gr gesmolten boter, scheut olijfolie
  • 60 cocktail worstjes (of andere worstjes), uitgelekt

Bloem in een kom, kuiltje in het midden, daarin melk, gist, olie, zout, suiker. Soepel deeg maken.

In 7 bolletjes verdelen en elk bolletje uitrollen ter grootte van een bord.

In acht puntjes snijden (met pizzawieltje), worstje erop, oprollen vanaf de brede kant.

Net als een croissant.

Op een bakplaat of vuurvaste schaal leggen

Gesmolten boter erover gieten

Op 200 gr bakken (20 minuten?)


Spanakotiropita (spinazie-feta taart)

Ingredienten:

Vulling:

  • 500 gr wilde spinazie of bijna 1 kg geslonken bladspinazie
  • 1 grote prei redelijk fijngesneden
  • 250 gr feta, gebrokkeld
  • dille (veel)
  • peterselie (ook veel)
  • 4 eieren
  • zout, peper

Alles door elkaar mengen in grote kom Deeg

  • 750 gr bloem
  • zout
  • scheutje olie

vongeveer 250 ml water

Soepel deeg maken, in 10-12 stukken verdelen, uitrollen tot flinterdun.

  • 1 kop olijf (of zonnebloem) olie
  • 250 gr blueband gesmolten (officieel, mag wel wat minder)

Grote ovenschaal invetten met olijfolie Deeg erin, ook zijkanten bedekken, besmeren met boter/olie mengsel 5-6 plakken zo herhalen, vulling erop en nog 5-6 plakken deeg op dezelfde manier. Kruislings insnijden, besmeren met botermengsel en in de oven op 200 gr. Ongeveer 50 minuten.


Pastitio

Ingredienten:

  • 2 pak holle spaghetti (Jumbo)
  • 1 ½ pond rundergehakt (ongekruid)
  • 3 blik tomaten in blokjes
  • 3 uien

zout, peper, oregano dikke bechamelsaus (melk, bloem, blue band, 2 eieren, zout, peper, nootmuskaat)

Pasta koken in grote pan, afgieten Gehakt braden in olijfolie Uien hakken en bij de gehakt doen, bakken Peper, zout, oregano toevoegen Tomaten erbij, laten sudderen Bechamelsaus maken (doe ik op de gok)

Ovenschaal invetten, laag pasta-laag gehaktsaus- laag pasta- laag gehaktsaus- laag pasta- laag bechamelsaus.

In de oven op 200 gr ongeveer 50 minuten.


Souvlaki (recept Sander)

Varkensvlees kopen met veel vet (nekstuk bijvoorbeeld). Dit is blokjes aan satestokjes (deze eerste bij de punt weken zodat die niet splijt). Voor het bakken/braden alleen citroen erop om het vlees chill te houden. Bij serveren zout, peper, oregano en citroen erop.


Tzaziki (recept Sander)

Benodigd:

  • 2 komkommers
  • 2 bakjes Griekse yoghurt (bij voorkeur epidauros of acardios ofzo)
  • dille
  • knoflook
  • zout

Eerste komkommer uitlepelen en in kleine blokjes snijden. Vervolgens alles bij elkaar gooien. Doseer de dille, knoflook en zout zo totdat het lekker smaakt. Tzaziki beter een dag van tevoren maken, op de tweede dag is ie lekkerder. En let erop dat de knoflook tijdens het maken net heel sterk smaakt, dus hij wordt 2x zo sterk op de dag erna.


Melizanes (gevulde aubergines) (recept Sander)


Piperies (puntpaprika) (recept Sander)


Griekse salade


Griekse yoghurt met walnoten en honing


Kourabies (griekse dingen met veel poedersuiker en amandelen)


Deze site wordt gehost door StringIT.

De teksten en media op deze site zijn zonder enige vorm van garantie beschikbaar onder de Creative Commons-licentie van het type Naamsvermelding-Gelijk delen 3.0.