Verschillen voor "Grieks-Laurien"

Verschillen tussen versies 19 en 21 (omvat 2 versies)
Versie 19 sinds 2015-08-16 09:48:18
Grootte: 5496
Commentaar:
Versie 21 sinds 2015-08-16 09:59:42
Grootte: 5422
Commentaar:
Verwijderingen worden op deze manier gemarkeerd. Toevoegingen worden op deze manier gemarkeerd.
Regel 1: Regel 1:
Grieks Laurien
= Grieks Laurien =
Regel 4: Regel 3:
[[{{attachment:vetbek_laurien.jpg|Den Vetten Bek]]
Regel 10: Regel 8:
Regel 37: Regel 34:
Regel 63: Regel 59:
Grote ovenschaal invetten met olijfolie Deeg erin, ook zijkanten bedekken, besmeren met boter/olie mengsel 5-6 plakken zo herhalen, vulling erop en nog 5-6 plakken deeg op dezelfde manier.
Kruislings insnijden, besmeren met botermengsel en in de oven op 200 gr. Ongeveer 50 minuten.
Grote ovenschaal invetten met olijfolie Deeg erin, ook zijkanten bedekken, besmeren met boter/olie mengsel 5-6 plakken zo herhalen, vulling erop en nog 5-6 plakken deeg op dezelfde manier.  Kruislings insnijden, besmeren met botermengsel en in de oven op 200 gr. Ongeveer 50 minuten.
Regel 68: Regel 63:
Ingredienten:
Regel 69: Regel 65:
Ingredienten:
Regel 74: Regel 69:
zout, peper, oregano
dikke bechamelsaus (melk, bloem, blue band, 2 eieren, zout, peper, nootmuskaat)
Regel 77: Regel 70:
Pasta koken in grote pan, afgieten
Gehakt braden in olijfolie
Uien hakken en bij de gehakt doen, bakken
Peper, zout, oregano toevoegen
Tomaten erbij, laten sudderen
Bechamelsaus maken (doe ik op de gok)
zout, peper, oregano dikke bechamelsaus (melk, bloem, blue band, 2 eieren, zout, peper, nootmuskaat)
Regel 84: Regel 72:
Ovenschaal invetten, laag pasta-laag gehaktsaus- laag pasta- laag gehaktsaus- laag pasta- laag bechamelsaus.  Pasta koken in grote pan, afgieten Gehakt braden in olijfolie Uien hakken en bij de gehakt doen, bakken Peper, zout, oregano toevoegen Tomaten erbij, laten sudderen Bechamelsaus maken (doe ik op de gok)

Ovenschaal invetten, laag pasta-laag gehaktsaus- laag pasta- laag gehaktsaus- laag pasta- laag bechamelsaus.
Regel 90: Regel 80:

Varkensvlees kopen met veel vet (nekstuk bijvoorbeeld). Dit is blokjes aan satestokjes (deze eerste bij de punt weken zodat die niet splijt).
Voor het bakken/braden alleen citroen erop om het vlees chill te houden.
Bij serveren zout, peper, oregano en citroen erop.
Varkensvlees kopen met veel vet (nekstuk bijvoorbeeld). Dit is blokjes aan satestokjes (deze eerste bij de punt weken zodat die niet splijt).  Voor het bakken/braden alleen citroen erop om het vlees chill te houden.  Bij serveren zout, peper, oregano en citroen erop.
Regel 97: Regel 84:
Benodigd:
Regel 98: Regel 86:
Benodigd:
Regel 105: Regel 92:
Eerste komkommer uitlepelen en in kleine blokjes snijden.
Vervolgens alles bij elkaar gooien. Doseer de dille, knoflook en zout zo totdat het lekker smaakt.
Tzaziki beter een dag van tevoren maken, op de tweede dag is ie lekkerder.
En let erop dat de knoflook tijdens het maken net heel sterk smaakt, dus hij wordt 2x zo sterk op de dag erna.
Eerste komkommer uitlepelen en in kleine blokjes snijden.  Vervolgens alles bij elkaar gooien. Doseer de dille, knoflook en zout zo totdat het lekker smaakt.  Tzaziki beter een dag van tevoren maken, op de tweede dag is ie lekkerder.  En let erop dat de knoflook tijdens het maken net heel sterk smaakt, dus hij wordt 2x zo sterk op de dag erna.
Regel 113: Regel 97:
Regel 119: Regel 104:
Bak de aubergine zo in de oven tot ie helemaal verkoold is aan de buitenkant.
Haal het krootje eraf (die zal er eigenlijk vanaf moeten vallen) en snij hem door midden open en let erop dat je het verkoolde er niet 'in snijd'.
Leg beide helften open en strooi er alle hierboven genoemde ingrediënten op (royaal van alles).
Vervolgens kan je dit in de lengterichting van de aubergine uitlepelen (serveer wel gewoon de twee helften).
Het bakken werkt heel goed op houtskool, nog nooit in de oven gedaan.
Bak de aubergine zo in de oven tot ie helemaal verkoold is aan de buitenkant.  Haal het krootje eraf (die zal er eigenlijk vanaf moeten vallen) en snij hem door midden open en let erop dat je het verkoolde er niet 'in snijd'.  Leg beide helften open en strooi er alle hierboven genoemde ingrediënten op (royaal van alles).  Vervolgens kan je dit in de lengterichting van de aubergine uitlepelen (serveer wel gewoon de twee helften). Het bakken werkt heel goed op houtskool, nog nooit in de oven gedaan.
Regel 127: Regel 108:

Zelfde als de melizanes gewoon zwart laten worden in de oven.
Vervolgens laten schrikken in koud water.
Haal alle schil eraf (dit is een beetje een vies werk) en verwijder ook de zaadjes.
Waarschijnlijk zijn het dan al reepjes, zo niet, snij ze dan in reepjes en strooi er zout, oregano en olijfolie over. Klaar is kees.
Belangrijk: laat de piperies echt lang in de oven, hoe aangebrander hoe beter, de binnenkant zal er niet onder lijden.
Zelfde als de melizanes gewoon zwart laten worden in de oven.  Vervolgens laten schrikken in koud water.  Haal alle schil eraf (dit is een beetje een vies werk) en verwijder ook de zaadjes.  Waarschijnlijk zijn het dan al reepjes, zo niet, snij ze dan in reepjes en strooi er zout, oregano en olijfolie over. Klaar is kees. Belangrijk: laat de piperies echt lang in de oven, hoe aangebrander hoe beter, de binnenkant zal er niet onder lijden.
Regel 136: Regel 112:
Regel 147: Regel 122:

Griekse yoghurt (Lidl heeft lekkere) op een platte schaal
Gehakte walnoten in het midden strooien
Royaal honing erover
Griekse yoghurt (Lidl heeft lekkere) op een platte schaal Gehakte walnoten in het midden strooien Royaal honing erover
Regel 154: Regel 126:
Ingredienten:
Regel 155: Regel 128:
Ingredienten:
Regel 165: Regel 137:
Regel 166: Regel 139:
Regel 167: Regel 141:
Zoveel bloem als nodig is om zanddeeg te maken
Ballen draaien (walnoot)
In de oven op 200 gr tot ze lichtbruin zijn
Poedersuiker mengen met vanillesuiker
Ballen besproeien met rozewater (of marasquin met water)
Rij voor rij de ballen bedekken met suikermengsel (veel!)

Zoveel bloem als nodig is om zanddeeg te maken Ballen draaien (walnoot)

In de oven op 200 gr tot ze lichtbruin zijn Poedersuiker mengen met vanillesuiker

Ballen besproeien met rozewater (of marasquin met water) Rij voor rij de ballen bedekken met suikermengsel (veel!)

Grieks Laurien



Griekse worstebroodjes

Ingredienten:

  • 1 waterglas lauwe melk
  • 1½ Grieks koffiekopje zonnebloemolie
  • 1 theelepel zout, 1 theelepel suiker (mengen)
  • verse gist (vd Werf)
  • zoveel bloem als nodig is (ongeveer 3 glazen)
  • 200 gr gesmolten boter, scheut olijfolie
  • 60 cocktail worstjes (of andere worstjes), uitgelekt

Bloem in een kom, kuiltje in het midden, daarin melk, gist, olie, zout, suiker. Soepel deeg maken.

In 7 bolletjes verdelen en elk bolletje uitrollen ter grootte van een bord.

In acht puntjes snijden (met pizzawieltje), worstje erop, oprollen vanaf de brede kant.

Net als een croissant.

Op een bakplaat of vuurvaste schaal leggen

Gesmolten boter erover gieten

Op 200 gr bakken (20 minuten?)


Spanakotiropita (spinazie-feta taart)

Ingredienten:

Vulling:

  • 500 gr wilde spinazie of bijna 1 kg geslonken bladspinazie
  • 1 grote prei redelijk fijngesneden
  • 250 gr feta, gebrokkeld
  • dille (veel)
  • peterselie (ook veel)
  • 4 eieren
  • zout, peper

Alles door elkaar mengen in grote kom Deeg

  • 750 gr bloem
  • zout
  • scheutje olie

vongeveer 250 ml water

Soepel deeg maken, in 10-12 stukken verdelen, uitrollen tot flinterdun.

  • 1 kop olijf (of zonnebloem) olie
  • 250 gr blueband gesmolten (officieel, mag wel wat minder)

Grote ovenschaal invetten met olijfolie Deeg erin, ook zijkanten bedekken, besmeren met boter/olie mengsel 5-6 plakken zo herhalen, vulling erop en nog 5-6 plakken deeg op dezelfde manier. Kruislings insnijden, besmeren met botermengsel en in de oven op 200 gr. Ongeveer 50 minuten.


Pastitio

Ingredienten:

  • 2 pak holle spaghetti (Jumbo)
  • 1 ½ pond rundergehakt (ongekruid)
  • 3 blik tomaten in blokjes
  • 3 uien

zout, peper, oregano dikke bechamelsaus (melk, bloem, blue band, 2 eieren, zout, peper, nootmuskaat)

Pasta koken in grote pan, afgieten Gehakt braden in olijfolie Uien hakken en bij de gehakt doen, bakken Peper, zout, oregano toevoegen Tomaten erbij, laten sudderen Bechamelsaus maken (doe ik op de gok)

Ovenschaal invetten, laag pasta-laag gehaktsaus- laag pasta- laag gehaktsaus- laag pasta- laag bechamelsaus.

In de oven op 200 gr ongeveer 50 minuten.


Souvlaki (recept Sander)

Varkensvlees kopen met veel vet (nekstuk bijvoorbeeld). Dit is blokjes aan satestokjes (deze eerste bij de punt weken zodat die niet splijt). Voor het bakken/braden alleen citroen erop om het vlees chill te houden. Bij serveren zout, peper, oregano en citroen erop.


Tzaziki (recept Sander)

Benodigd:

  • 2 komkommers
  • 2 bakjes Griekse yoghurt (bij voorkeur epidauros of acardios ofzo)
  • dille
  • knoflook
  • zout

Eerste komkommer uitlepelen en in kleine blokjes snijden. Vervolgens alles bij elkaar gooien. Doseer de dille, knoflook en zout zo totdat het lekker smaakt. Tzaziki beter een dag van tevoren maken, op de tweede dag is ie lekkerder. En let erop dat de knoflook tijdens het maken net heel sterk smaakt, dus hij wordt 2x zo sterk op de dag erna.


Melizanes (gevulde aubergines) (recept Sander)

Benodigd voor 1 aubergine:

  • 1 aubergine (ja echt? ja echt.)
  • peterselie (gesneden)
  • zout
  • tiri (koop hier wel echt goede van) (gebrokkeld)
  • rode ui (in heel fijne stukjes)

Bak de aubergine zo in de oven tot ie helemaal verkoold is aan de buitenkant. Haal het krootje eraf (die zal er eigenlijk vanaf moeten vallen) en snij hem door midden open en let erop dat je het verkoolde er niet 'in snijd'. Leg beide helften open en strooi er alle hierboven genoemde ingrediënten op (royaal van alles). Vervolgens kan je dit in de lengterichting van de aubergine uitlepelen (serveer wel gewoon de twee helften). Het bakken werkt heel goed op houtskool, nog nooit in de oven gedaan.


Piperies (puntpaprika) (recept Sander)

Zelfde als de melizanes gewoon zwart laten worden in de oven. Vervolgens laten schrikken in koud water. Haal alle schil eraf (dit is een beetje een vies werk) en verwijder ook de zaadjes. Waarschijnlijk zijn het dan al reepjes, zo niet, snij ze dan in reepjes en strooi er zout, oregano en olijfolie over. Klaar is kees. Belangrijk: laat de piperies echt lang in de oven, hoe aangebrander hoe beter, de binnenkant zal er niet onder lijden.


Griekse salade

  • Tomaten
  • Komkommer
  • Olijven
  • Event. Feta (of plak feta apart op een bordje)
  • Olijfolie, wijnazijn, zout, oregano

Serveer in grote mooie kom.


Griekse yoghurt met walnoten en honing

Griekse yoghurt (Lidl heeft lekkere) op een platte schaal Gehakte walnoten in het midden strooien Royaal honing erover


Kourabies (griekse dingen met veel poedersuiker en amandelen)

Ingredienten:

  • 640 gr boter (1/3 margarine 2/3 boter)
  • 2 eidooiers
  • 1 schoteltje suiker
  • ½ theelepel ammonia (bakpoeder)
  • geroosterd amandelen
  • Bloem
  • Vanillesuiker en poedersuiker om te bestrooien

Boter met eigeel en suiker schuimig kloppen

Bakpoeder erbij

Amandelen erbij

Zoveel bloem als nodig is om zanddeeg te maken Ballen draaien (walnoot)

In de oven op 200 gr tot ze lichtbruin zijn Poedersuiker mengen met vanillesuiker

Ballen besproeien met rozewater (of marasquin met water) Rij voor rij de ballen bedekken met suikermengsel (veel!)


Deze site wordt gehost door StringIT.

De teksten en media op deze site zijn zonder enige vorm van garantie beschikbaar onder de Creative Commons-licentie van het type Naamsvermelding-Gelijk delen 3.0.