Grootte: 1189
Commentaar:
|
Grootte: 5506
Commentaar:
|
Verwijderingen worden op deze manier gemarkeerd. | Toevoegingen worden op deze manier gemarkeerd. |
Regel 3: | Regel 3: |
[[http://www.flickr.com/photos/usdagov/6267458600/sizes/o/in/photostream/|{{attachment:herfst1.jpg|Den Vetten Bek}}]] | ---- [[{{attachment:vetbek_laurien.jpg|Den Vetten Bek]] |
Regel 5: | Regel 6: |
---- | |
Regel 7: | Regel 9: |
== Pompoen, kastanje, pijnboompitten soep == | == Griekse worstebroodjes == |
Regel 10: | Regel 13: |
* 1 kilo schoongemaakte en van pitten ontdaan oranje pompoen in blokjes (of flespompoen) * 250 gram gekookte kastanjes in stukjes * 1 bakje (100 gram) pijnboompitten, geroosterd * 1 liter melk * 1 liter bouillon (groente of runder) * peper, zout en eventueel verse salie |
* 1 waterglas lauwe melk * 1½ Grieks koffiekopje zonnebloemolie * 1 theelepel zout, 1 theelepel suiker (mengen) * verse gist (vd Werf) * zoveel bloem als nodig is (ongeveer 3 glazen) * 200 gr gesmolten boter, scheut olijfolie * 60 cocktail worstjes (of andere worstjes), uitgelekt |
Regel 17: | Regel 21: |
De pompoen samen met de kastanjes en pijnboompitten fruiten in een scheutje olijfolie | Bloem in een kom, kuiltje in het midden, daarin melk, gist, olie, zout, suiker. Soepel deeg maken. |
Regel 19: | Regel 23: |
Ondertussen de melk en bouillon verwarmen en toevoegen aan het pompoenmengsel. | In 7 bolletjes verdelen en elk bolletje uitrollen ter grootte van een bord. |
Regel 21: | Regel 25: |
Aan de kook brengen en laten koken tot de pompoen gaar is, ongeveer 20 a 30 minuten. | In acht puntjes snijden (met pizzawieltje), worstje erop, oprollen vanaf de brede kant. |
Regel 23: | Regel 27: |
Dan de soep pureren en op smaak brengen met peper, zout en eventueel verse salie. | Net als een croissant. |
Regel 25: | Regel 29: |
== Hamsalade met witte druiven en pecannoten == | Op een bakplaat of vuurvaste schaal leggen Gesmolten boter erover gieten Op 200 gr bakken (20 minuten?) ---- == Spanakotiropita (spinazie-feta taart) == |
Regel 28: | Regel 40: |
* 200/250 gram slagers achterham in dikkere plakken. * 250 gram pitloze witte druiven gehalveerd * 100 gram ongezouten pecannoten of cashewnoten * 200 gram (boeren)kaas in reepjes * Eikenbladsla * Verse peterselie fijngesneden * Verse munt fijngesneden |
Vulling: * 500 gr wilde spinazie of bijna 1 kg geslonken bladspinazie * 1 grote prei redelijk fijngesneden * 250 gr feta, gebrokkeld * dille (veel) * peterselie (ook veel) * 4 eieren * zout, peper Alles door elkaar mengen in grote kom Deeg * 750 gr bloem * zout * scheutje olie vongeveer 250 ml water Soepel deeg maken, in 10-12 stukken verdelen, uitrollen tot flinterdun. * 1 kop olijf (of zonnebloem) olie * 250 gr blueband gesmolten (officieel, mag wel wat minder) Grote ovenschaal invetten met olijfolie Deeg erin, ook zijkanten bedekken, besmeren met boter/olie mengsel 5-6 plakken zo herhalen, vulling erop en nog 5-6 plakken deeg op dezelfde manier. Kruislings insnijden, besmeren met botermengsel en in de oven op 200 gr. Ongeveer 50 minuten. ---- == Pastitio == Ingredienten: * 2 pak holle spaghetti (Jumbo) * 1 ½ pond rundergehakt (ongekruid) * 3 blik tomaten in blokjes * 3 uien zout, peper, oregano dikke bechamelsaus (melk, bloem, blue band, 2 eieren, zout, peper, nootmuskaat) Pasta koken in grote pan, afgieten Gehakt braden in olijfolie Uien hakken en bij de gehakt doen, bakken Peper, zout, oregano toevoegen Tomaten erbij, laten sudderen Bechamelsaus maken (doe ik op de gok) Ovenschaal invetten, laag pasta-laag gehaktsaus- laag pasta- laag gehaktsaus- laag pasta- laag bechamelsaus. In de oven op 200 gr ongeveer 50 minuten. ---- == Souvlaki (recept Sander) == Varkensvlees kopen met veel vet (nekstuk bijvoorbeeld). Dit is blokjes aan satestokjes (deze eerste bij de punt weken zodat die niet splijt). Voor het bakken/braden alleen citroen erop om het vlees chill te houden. Bij serveren zout, peper, oregano en citroen erop. ---- == Tzaziki (recept Sander) == Benodigd: * 2 komkommers * 2 bakjes Griekse yoghurt (bij voorkeur epidauros of acardios ofzo) * dille * knoflook * zout Eerste komkommer uitlepelen en in kleine blokjes snijden. Vervolgens alles bij elkaar gooien. Doseer de dille, knoflook en zout zo totdat het lekker smaakt. Tzaziki beter een dag van tevoren maken, op de tweede dag is ie lekkerder. En let erop dat de knoflook tijdens het maken net heel sterk smaakt, dus hij wordt 2x zo sterk op de dag erna. ---- == Melizanes (gevulde aubergines) (recept Sander) == Benodigd voor 1 aubergine: * 1 aubergine (ja echt? ja echt.) * peterselie (gesneden) * zout * tiri (koop hier wel echt goede van) (gebrokkeld) * rode ui (in heel fijne stukjes) Bak de aubergine zo in de oven tot ie helemaal verkoold is aan de buitenkant. Haal het krootje eraf (die zal er eigenlijk vanaf moeten vallen) en snij hem door midden open en let erop dat je het verkoolde er niet 'in snijd'. Leg beide helften open en strooi er alle hierboven genoemde ingrediënten op (royaal van alles). Vervolgens kan je dit in de lengterichting van de aubergine uitlepelen (serveer wel gewoon de twee helften). Het bakken werkt heel goed op houtskool, nog nooit in de oven gedaan. ---- == Piperies (puntpaprika) (recept Sander) == Zelfde als de melizanes gewoon zwart laten worden in de oven. Vervolgens laten schrikken in koud water. Haal alle schil eraf (dit is een beetje een vies werk) en verwijder ook de zaadjes. Waarschijnlijk zijn het dan al reepjes, zo niet, snij ze dan in reepjes en strooi er zout, oregano en olijfolie over. Klaar is kees. Belangrijk: laat de piperies echt lang in de oven, hoe aangebrander hoe beter, de binnenkant zal er niet onder lijden. ---- == Griekse salade == * Tomaten * Komkommer * Olijven * Event. Feta (of plak feta apart op een bordje) * Olijfolie, wijnazijn, zout, oregano Serveer in grote mooie kom. ---- == Griekse yoghurt met walnoten en honing == Griekse yoghurt (Lidl heeft lekkere) op een platte schaal Gehakte walnoten in het midden strooien Royaal honing erover ---- == Kourabies (griekse dingen met veel poedersuiker en amandelen) == Ingredienten: * 640 gr boter (1/3 margarine 2/3 boter) * 2 eidooiers * 1 schoteltje suiker * ½ theelepel ammonia (bakpoeder) * geroosterd amandelen * Bloem * Vanillesuiker en poedersuiker om te bestrooien Boter met eigeel en suiker schuimig kloppen Bakpoeder erbij Amandelen erbij Zoveel bloem als nodig is om zanddeeg te maken Ballen draaien (walnoot) In de oven op 200 gr tot ze lichtbruin zijn Poedersuiker mengen met vanillesuiker Ballen besproeien met rozewater (of marasquin met water) Rij voor rij de ballen bedekken met suikermengsel (veel!) ---- |
Grieks Laurien
Inhoud
- Griekse worstebroodjes
- Spanakotiropita (spinazie-feta taart)
- Pastitio
- Souvlaki (recept Sander)
- Tzaziki (recept Sander)
- Melizanes (gevulde aubergines) (recept Sander)
- Piperies (puntpaprika) (recept Sander)
- Griekse salade
- Griekse yoghurt met walnoten en honing
- Kourabies (griekse dingen met veel poedersuiker en amandelen)
Griekse worstebroodjes
Ingredienten:
- 1 waterglas lauwe melk
- 1½ Grieks koffiekopje zonnebloemolie
- 1 theelepel zout, 1 theelepel suiker (mengen)
- verse gist (vd Werf)
- zoveel bloem als nodig is (ongeveer 3 glazen)
- 200 gr gesmolten boter, scheut olijfolie
- 60 cocktail worstjes (of andere worstjes), uitgelekt
Bloem in een kom, kuiltje in het midden, daarin melk, gist, olie, zout, suiker. Soepel deeg maken.
In 7 bolletjes verdelen en elk bolletje uitrollen ter grootte van een bord.
In acht puntjes snijden (met pizzawieltje), worstje erop, oprollen vanaf de brede kant.
Net als een croissant.
Op een bakplaat of vuurvaste schaal leggen
Gesmolten boter erover gieten
Op 200 gr bakken (20 minuten?)
Spanakotiropita (spinazie-feta taart)
Ingredienten:
Vulling:
- 500 gr wilde spinazie of bijna 1 kg geslonken bladspinazie
- 1 grote prei redelijk fijngesneden
- 250 gr feta, gebrokkeld
- dille (veel)
- peterselie (ook veel)
- 4 eieren
- zout, peper
Alles door elkaar mengen in grote kom Deeg
- 750 gr bloem
- zout
- scheutje olie
vongeveer 250 ml water
Soepel deeg maken, in 10-12 stukken verdelen, uitrollen tot flinterdun.
- 1 kop olijf (of zonnebloem) olie
- 250 gr blueband gesmolten (officieel, mag wel wat minder)
Grote ovenschaal invetten met olijfolie Deeg erin, ook zijkanten bedekken, besmeren met boter/olie mengsel 5-6 plakken zo herhalen, vulling erop en nog 5-6 plakken deeg op dezelfde manier. Kruislings insnijden, besmeren met botermengsel en in de oven op 200 gr. Ongeveer 50 minuten.
Pastitio
Ingredienten:
- 2 pak holle spaghetti (Jumbo)
- 1 ½ pond rundergehakt (ongekruid)
- 3 blik tomaten in blokjes
- 3 uien
zout, peper, oregano dikke bechamelsaus (melk, bloem, blue band, 2 eieren, zout, peper, nootmuskaat)
Pasta koken in grote pan, afgieten Gehakt braden in olijfolie Uien hakken en bij de gehakt doen, bakken Peper, zout, oregano toevoegen Tomaten erbij, laten sudderen Bechamelsaus maken (doe ik op de gok)
Ovenschaal invetten, laag pasta-laag gehaktsaus- laag pasta- laag gehaktsaus- laag pasta- laag bechamelsaus.
In de oven op 200 gr ongeveer 50 minuten.
Souvlaki (recept Sander)
Varkensvlees kopen met veel vet (nekstuk bijvoorbeeld). Dit is blokjes aan satestokjes (deze eerste bij de punt weken zodat die niet splijt). Voor het bakken/braden alleen citroen erop om het vlees chill te houden. Bij serveren zout, peper, oregano en citroen erop.
Tzaziki (recept Sander)
Benodigd:
- 2 komkommers
- 2 bakjes Griekse yoghurt (bij voorkeur epidauros of acardios ofzo)
- dille
- knoflook
- zout
Eerste komkommer uitlepelen en in kleine blokjes snijden. Vervolgens alles bij elkaar gooien. Doseer de dille, knoflook en zout zo totdat het lekker smaakt. Tzaziki beter een dag van tevoren maken, op de tweede dag is ie lekkerder. En let erop dat de knoflook tijdens het maken net heel sterk smaakt, dus hij wordt 2x zo sterk op de dag erna.
Melizanes (gevulde aubergines) (recept Sander)
Benodigd voor 1 aubergine:
- 1 aubergine (ja echt? ja echt.)
- peterselie (gesneden)
- zout
- tiri (koop hier wel echt goede van) (gebrokkeld)
- rode ui (in heel fijne stukjes)
Bak de aubergine zo in de oven tot ie helemaal verkoold is aan de buitenkant. Haal het krootje eraf (die zal er eigenlijk vanaf moeten vallen) en snij hem door midden open en let erop dat je het verkoolde er niet 'in snijd'. Leg beide helften open en strooi er alle hierboven genoemde ingrediënten op (royaal van alles). Vervolgens kan je dit in de lengterichting van de aubergine uitlepelen (serveer wel gewoon de twee helften). Het bakken werkt heel goed op houtskool, nog nooit in de oven gedaan.
Piperies (puntpaprika) (recept Sander)
Zelfde als de melizanes gewoon zwart laten worden in de oven. Vervolgens laten schrikken in koud water. Haal alle schil eraf (dit is een beetje een vies werk) en verwijder ook de zaadjes. Waarschijnlijk zijn het dan al reepjes, zo niet, snij ze dan in reepjes en strooi er zout, oregano en olijfolie over. Klaar is kees. Belangrijk: laat de piperies echt lang in de oven, hoe aangebrander hoe beter, de binnenkant zal er niet onder lijden.
Griekse salade
- Tomaten
- Komkommer
- Olijven
- Event. Feta (of plak feta apart op een bordje)
- Olijfolie, wijnazijn, zout, oregano
Serveer in grote mooie kom.
Griekse yoghurt met walnoten en honing
Griekse yoghurt (Lidl heeft lekkere) op een platte schaal Gehakte walnoten in het midden strooien Royaal honing erover
Kourabies (griekse dingen met veel poedersuiker en amandelen)
Ingredienten:
- 640 gr boter (1/3 margarine 2/3 boter)
- 2 eidooiers
- 1 schoteltje suiker
- ½ theelepel ammonia (bakpoeder)
- geroosterd amandelen
- Bloem
- Vanillesuiker en poedersuiker om te bestrooien
Boter met eigeel en suiker schuimig kloppen
Bakpoeder erbij
Amandelen erbij
Zoveel bloem als nodig is om zanddeeg te maken Ballen draaien (walnoot)
In de oven op 200 gr tot ze lichtbruin zijn Poedersuiker mengen met vanillesuiker
Ballen besproeien met rozewater (of marasquin met water) Rij voor rij de ballen bedekken met suikermengsel (veel!)