Recepten van Ottolenghi 2018 bij Yt en Wouter
Pompoensoep met saffraan en sinaasappel
Voor vier tot zes personen. In de koelkast blijft de soep 3 dagen goed.
Ingrediënten:
Soep:
- 60 ml olijfolie
- 2 uien in parten van 2-3 cm (350 gram)
- 1,2 kg winter- of flesmeloen, geschild, pitten verwijderen en vruchtvlees in blokjes van 3 cm. (1kg)
- 1 liter groentebouillon
- 2 eetlepels rozenharissa (30 gram)
- 1/4 theelepel saffraandraadjes
- 1 sinaasappel, rasp er 1 theelepel schil af
- 180 gram crème fraîche
- 5 korianderblaadjes voor erbij
- zout en zwarte peper.
Geroosterde pompoenpitten:
- 80 gram pompoenpitten
- 2 theelepels ahornsiroop
- 1/4 theelepel chilivlokken
Bereiding:
Verhit de oven tot 170 graden C. Meng alle ingrediënten voor de pompoenpitten met 1/4 theelepel zout in een kleine kom. Spreid het mengel uit op een bakpapier beklede bakplaat en rooster het 15 minuten in de oven tot de pitten gezwollen zijn en bruin worden. Zet ze koel weg om ze af te laten koelen en breek het mengsel in een-haps-stukjes. Verhoog de over temp naar 220 graden C. Doe de olie, ui en pompoen in een grote kom met 3/4 theelepel zout royaal versgemalen peper. Meng alles goed en verdeel het mengsel in een met bakpapier bekleedde braadslee. Rooster de groenten 2 minuten tot alles gaar en gekaramelliseerd is. Haal de braadslee uit de oven en zet opzij. Giet de bouillon in een grote pan met harissa, saffraan en sinaasappelrasp, 1/2 theelepel zout en flink wat gemalen zwarte peper. Breng alles op hoog vuur aan de kook en voeg als de bouillon kookt rustig de geroosterde pompoen en de uien toe met alle olie uit de braadslee. oer goed, draai het vuur halfhoog en laat de soep 5 minuten zachtjes koken. haal de pan van het vuur, roer de crème fraîche erdoor en pureer de soep met staafmixer of blender helemaal glad. Serveer met de geroosterde pompoenpitten en koriander, erin of ernaast.
== Perzik-frambozentaart met hazelnoten==