Garnalencroquetten:
(voor 15 croquetten of ongeveer 30 kleintjes)
Ingrediënten:
- 450 gram gepelde garnalen
- 450 ml vischbouillon, met melk (room) of enkel melk
- 60 gram boter
- 60 gram bloem
- 12,75 gram gelatine (ik denk 4 blaadjes) (of 8 blaadjes even op het pakje kijken)
- 1,5 sjalotje
- 1,5 eidooier
- een beetje fijne peper
- eiwit
- paneermeel
Bereiding:
De garnalen iets kleiner maken.
Sjalotten fijnhakken en gaar fruiten zonder dat ze bruin worden in 15 gram van de boter.
Van de bloem, 30 gram van de boter en de visch-bouillon (of melk) saus maken.
De in koud geweekte gelatine in de warme saus oplossen.
De 1,5 eidooier en de garnalen er door mengen.
Het mengsel kruiden met zout en fijne witte peper.
De massa op een plat bord mooi egaal uitspreiden en koud laten worden.
Het eiwit luchtig kloppen met een beetje water.
Na opstijven de plaat verdelen in het gewenste aantal croquetten.
Rol de kroket van garnalenmassa en wentel ze achtereenvolgens door de bloem, het eiwitmengsel en de paneermeel. Herhaal dit nog een keer.
Verhit het frituurvet tot 180° C en bak de kroketten in ± 5 minuten goudbruin.
Frikandel:
Het recept van deze frikandellen komen qua smaak is heel erg dicht bij de fabrieks- frikandellen die we in Nederland hebben.
Ingrediënten:
- 500 gram runder gehakt
- 250 gram kippen gehakt
- 2 eieren
- 5 eetlepels ketjap manis
- 2 eetlepels zout
- 5 of 6 eetlepels paneermeel
- 2 grote uien
Kruidenmengsel:
- 3 theelepels zwarte peper
- 2 theelepels komijnpoeder
- 1 theelepel korianderpoeder
- 1/2 theelepel kruidnagelpoeder
- 2 theelepels geel mosterdpoeder
- 1/4 theelepel notenmuskaatpoeder
- 1/2 theelepel cayennepeper
- theelepel niet een te kleine nemen !!
Bereiding:
Voor het mengen van alle ingrediënten gebruik een keukenmachine die alles tot een “prut”, “paté” ONHERKENBARE massa draait!
Het rundergehakt en het kippengehakt, eieren, paneermeel, uien (fijn gemaakt), ketjap, zout en het kruidenmengsel, ALLES dus, !! in de keukenmachine en laat het op hoge snelheid tot een “onherkenbare” massa draaien (dit duurt even).
Dan het “moeilijkste” lange ronde frikandellen maken/draaien.
Ik doe het zo; PVC buisjes op lengte zagen (20 cm) met een buis binnen diameter van ± 25 mm.
De buisjes vul ik met het ONHERKENBARE massa. (meestal neem ik het buisje in mijn hand en druk het buisje steeds naar beneden in de massa en daarmee vul ik het buisje zonder luchtbellen), Als alle buisjes gevuld zijn gaan ze ongeveer 8 min. in kokend water, Na die 8 min. uit het water halen even wat aflaten koelen.
Dan duw je heel eenvoudig de frikandellen uit het buisje, (kaars recht !!), en klaar zijn ze!! Invriezen of direct frituren. Recept van een dame die in sud Afrika woont
Kipnuggets:
Ingrediënten:
- 600 gram kipfilet
- 3 deciliter kippenbouillon (tablet of uit pot)
- 100 gram cornflakes of nachochips
- 50 gram maizena of aardappelmeel
- 1 eetlepel kerriepoeder
- peper
- zout
- 2 eieren
Bereidingswijze:
Voorbereiden:
Snijd de kipfilet in blokjes en kook ze 7 minuten in de bouillon. Giet ze af, dep ze droog en laat ze afkoelen.
Doe de cornflakes of nachochips in een plastic zak, rol er met een deegroller of fles over zodat het kleine kruimels worden.
Meng dit met de maizena of aardappelmeel, kerriepoeder, peper en zout.
Bereiden:
Klop de eieren los met 2 el water in een diep bord.
Haal de kipblokje hierdoor en daarna door het cornflake of chipsmengsel.
Druk dit goed aan zodat de kip er rondom mee bedekt is.
Verwarm de frituurolie tot 180 graden en frituur 6 blokjes tegelijk 3-4 minuten tot ze krokant en goudbruin zijn. Laat ze uitlekken op keukenpapier.