Grootte: 3045
Commentaar:
|
← Versie 20 sinds 2017-02-24 17:29:12 ⇥
Grootte: 2972
Commentaar:
|
Verwijderingen worden op deze manier gemarkeerd. | Toevoegingen worden op deze manier gemarkeerd. |
Regel 31: | Regel 31: |
{{attachment:foto2.jpg|Den Vetten Bek}} |
|
Regel 39: | Regel 37: |
{{attachment:foto2.jpg|Den Vetten Bek}} |
|
Regel 42: | Regel 43: |
== Aardappelsalade met espuma van mierikswortel, lauwe eendenborst, zoet/zure komkommer en biet. == === Aardappelsalade: === |
== Falafel== === Falafel: === |
Regel 46: | Regel 47: |
* 1 kilo vastkokende aardappelen * 1 half bosje bieslook * 2 stengels bleekselderij * crème fraiche * mayonaise * peper/zout |
* 2 tenen knoflook * 2 a 3 uien * grote bos grove peterselie * Falafal kruiden * 1 kg kikkererwten * soda en zout |
Regel 53: | Regel 54: |
Snijd de aardappel brunoise in blokjes van 3x3mm. Zet ruim water op met zout. (18 gram per liter). Kook bijna gaar. Spoel af met koud water om de garing verder te stoppen. Spreid uit op een theedoek. (leg die eventueel op een bakblik). Laat koud worden in de koelkast. Schil de bleekselderij en snijd in fijne brunoise. Blancheer de bleekselderij. Maak een saus van half crème fraiche en half mayonaise. Voeg dit toe aan de afgekoelde aardappel totdat een smeuïge aardappelsalade ontstaat. Snijd de bieslook ragfijn en meng samen met de bleekselderij in de salade. Proef af en breng zo nodig op smaak met peper en zout. Zet weg in de koelkast. | Zet de kikkererwten een dag van te voren in een grote kom met water om te wellen. Giet ze goed af. |
Regel 55: | Regel 57: |
=== Mayonaise: === Ingredienten: |
Pel twee tenen (groot) knoflook 2 uien in stukken snijden peterselie wassen en snijden |
Regel 58: | Regel 61: |
* 2 dooiers (50-60 gram) * 2-3 eetlepels witte wijnazijn * Flinke eetlepel mosterd * Zout * Zonnebloem olie |
{{attachment:foto3.jpg|Den Vetten Bek}} |
Regel 64: | Regel 63: |
Meng de eidooier met witte wijnazijn en mosterd met een staafmixer. Voeg druppelsgewijs de zonnebloemolie toe totdat een stevige mayonaise ontstaat. | Haal dit samen een maal door de vleesmolen. Daarna nog een keer. |
Regel 66: | Regel 66: |
=== Tamme eendenborst: === | zie:https://www.youtube.com/watch?v=1OQaOnslunM en https://youtu.be/tBKiRZYK830 voeg nu de helft van het zakje Falafal kruiden toe. Heel goed mengen met je handen. zie:https://youtu.be/z8bxewLbF3U {{attachment:foto4.jpg|Den Vetten Bek}} Verpak in zakjes om het minimaal een nacht in de koelkast tot rust te laten komen. Voor het bereiden in de frituur voeg je wat zout en soda toe. Maak er balletjes of schijfjes van en frituur ze of bak ze in de olie in de pan. (Verhit de frituurolie in een frituurpan of wok tot 180 ºC of tot een blokje brood goudbruin kleurt. Vorm met twee natte lepels bolletjes van de kikkererwtenpasta en frituur ze met 4-5 tegelijk goudbruin en knapperig.) |
Syrische maaltijd 2017
Koks Imad en Fatima bij Wiebe en Liesbeth
Kibbeh
Ingredienten:
- 1 kg gehakt van rund of lam
- 1 kg uien
- 1 kg burgul fijn en de donkere van kleur
- beetje zout
- 7 kruiden mix
- bloem
- 1.5 liter water
- 500 gram rood gehakt
- 250 gram walnoten
De kilo gehakt in de pan aanbraden, zachtjes. De uien in hele kleine stukjes snijden. 1/3 deel van de uien bewaren de rest door het gehakt en meebakken. Gehakt bijna klaar dan twee eetlepels 7 kruiden erdoor. zie: https://www.youtube.com/watch?v=cYkzY6xk6ZI
Bulgar in kom gieten en de rest van de uien (3 kleine of 1 hele grote uien) erbij doen, beetje zout en 5 eetlepels bloem erbij en dan kokend water erover gieten. De Bulgar moet stevig aanvoelen maar wel goed aan elkaar plakken....Laten staan om te wellen
Walnoten in kleine stukjes van ongeveer 1 cm hakken.
Laat het vleesmengsel afkoelen. Is het bijna koud dan de walnoten erbij. Dit om te voorkomen dat de noten zacht worden.
Bulgar megsel door vleesmolen halen. zie: https://www.youtube.com/watch?v=J5Yzo4Hetic Meng nu de 500 gram rood gehakt door de bulgar zie:https://www.youtube.com/watch?v=y8UtaLGxMf8 en en haal het mengsel weer door de gehaktmolen zie: https://www.youtube.com/watch?v=erUFQWnEWGw
Hierna maak je hulsjes ter grote van je hand. Vul deze hulsjes met het gehaktmengsel en zorg dat ze vochtig blijven. Goed dicht plakken zodat er tijdens het frituren niets uit kan lekken.
Laat de Kibbeh een nacht in de vriezer rusten zodat het lekker knapperig kan worden. Frituur ze zolang dat ze mooi bruin van kleur zijn. Niet te veel tegelijk in de pan!
== Falafel==
Falafel:
Ingredienten:
- 2 tenen knoflook
- 2 a 3 uien
- grote bos grove peterselie
- Falafal kruiden
- 1 kg kikkererwten
- soda en zout
Zet de kikkererwten een dag van te voren in een grote kom met water om te wellen. Giet ze goed af.
Pel twee tenen (groot) knoflook 2 uien in stukken snijden peterselie wassen en snijden
Haal dit samen een maal door de vleesmolen. Daarna nog een keer.
zie:https://www.youtube.com/watch?v=1OQaOnslunM
en
voeg nu de helft van het zakje Falafal kruiden toe. Heel goed mengen met je handen.
zie:https://youtu.be/z8bxewLbF3U
Verpak in zakjes om het minimaal een nacht in de koelkast tot rust te laten komen.
Voor het bereiden in de frituur voeg je wat zout en soda toe. Maak er balletjes of schijfjes van en frituur ze of bak ze in de olie in de pan.
(Verhit de frituurolie in een frituurpan of wok tot 180 ºC of tot een blokje brood goudbruin kleurt. Vorm met twee natte lepels bolletjes van de kikkererwtenpasta en frituur ze met 4-5 tegelijk goudbruin en knapperig.)