Verschillen voor "Syrische maaltijd 2017"

Verschillen tussen versies 2 en 12 (omvat 10 versies)
Versie 2 sinds 2017-02-24 14:30:04
Grootte: 2655
Commentaar:
Versie 12 sinds 2017-02-24 17:06:11
Grootte: 2864
Commentaar:
Verwijderingen worden op deze manier gemarkeerd. Toevoegingen worden op deze manier gemarkeerd.
Regel 7: Regel 7:
== Vichyssoise met gerookte zalm 6 8 personen == == Kibbeh ==
Regel 10: Regel 10:
 * 30 gram boter
 * 2 preien alleen het witte gedeelte, fijngehakt
 * 1 ui, fijngesneden
 * 1-2 stengels bleekselderij
 * 1 grote aardappel, geschild in kleine blokjes
 * 1 liter kippenbouillon
 * 100 ml slagroom
 * 150 gram gerookte zalm
 * Toefje dille
 * 4-6 sneetjes wit of bruin brood
 * Olie om in te bakken
 * Gehakte dille en paprikapoeder
 * 1 kg gehakt van rund of lam
 * 1 kg uien
 * 1 kg burgul fijn en de donkere van kleur
 * beetje zout
 * 7 kruiden mix
 * bloem
 * 1.5 liter water
 * 500 gram rood gehakt
 * 250 gram walnoten
Regel 23: Regel 20:
Smelt de boter in een grote soeppan op middelhoog tot laag vuur. Doe er de prei, ui, aardappel en bleekselderij in en smoor alles een aantal minuten tot de groenten zacht, maar niet gekleurd zijn. Voeg de bouillon toe en breng aan de kook. Laat de soep 12-15 min zachtjes koken tot de aardappel gaar is. Pureer de soep en roer er de room door. Breng op smaak met peper en eventueel nog iets zout. {{attachment:foto1.jpg|Den Vetten Bek}}
Regel 25: Regel 22:
Snij de gerookte zalm in kleine blokjes en verdeel over het aantal soepkoppen of glazen. Schenk er dan de warme soep op en roer even per kommetje om. Garneer met een toefje dille.   De kilo gehakt in de pan aanbraden, zachtjes. De uien in hele kleine stukjes snijden. 1/3 deel van de uien bewaren de rest door het gehakt en meebakken. Gehakt bijna klaar dan twee eetlepels 7 kruiden erdoor. zie: https://www.youtube.com/watch?v=cYkzY6xk6ZI
Regel 27: Regel 25:
Als je niet van gerookte zalm houdt kun je plakken krokant gebakken ontbijtspek nemen en dit in de kommen verkruimelen. Bulgar in kom gieten en de rest van de uien (3 kleine of 1 hele grote uien) erbij doen, beetje zout en 5 eetlepels bloem erbij en dan kokend water erover gieten. De Bulgar moet stevig aanvoelen maar wel goed aan elkaar plakken....Laten staan om te wellen
Regel 29: Regel 27:
Maak van het brood leuke vormen croutons en bak die in de hete olie. Bestrooi ze met wat gehakte dille en garneer met een beetje paprikapoeder. Walnoten in kleine stukjes van ongeveer 1 cm hakken.
Regel 31: Regel 29:
== Aardappelsalade met espuma van mierikswortel, lauwe eendenborst, zoet/zure komkommer en biet. ==
=== Aardappelsalade: ===
Laat het vleesmengsel afkoelen. Is het bijna koud dan de walnoten erbij. Dit om te voorkomen dat de noten zacht worden.

Bulgar megsel door vleesmolen halen. zie: https://www.youtube.com/watch?v=J5Yzo4Hetic
Meng nu de 500 gram rood gehakt door de bulgar zie:https://www.youtube.com/watch?v=y8UtaLGxMf8 en en haal het mengsel weer door de gehaktmolen zie:
https://www.youtube.com/watch?v=erUFQWnEWGw

Hierna maak je hulsjes ter grote van je hand. Vul deze hulsjes met het gehaktmengsel en zorg dat ze vochtig blijven. Goed dicht plakken zodat er tijdens het frituren niets uit kan lekken.


{{attachment:foto2.jpg|Den Vetten Bek}}

Laat de Kibbeh een nacht in de vriezer rusten zodat het lekker knapperig kan worden. Frituur ze zolang dat ze mooi bruin van kleur zijn. Niet te veel tegelijk in de pan!


== Falafel==
=== Falafel: ===
Regel 35: Regel 47:
 * 1 kilo vastkokende aardappelen
 * 1 half bosje bieslook
 * 2 stengels bleekselderij
 * crème fraiche
 * mayonaise
 * peper/zout
 * 2 tenen knoflook
 * 2 a 3 uien
 * grote bos grove peterselie
 * Falafal kruiden
 * 1 kg kikkerwerten
 * soda en zout
Regel 42: Regel 54:
Snijd de aardappel brunoise in blokjes van 3x3mm. Zet ruim water op met zout. (18 gram per liter). Kook bijna gaar. Spoel af met koud water om de garing verder te stoppen. Spreid uit op een theedoek. (leg die eventueel op een bakblik). Laat koud worden in de koelkast. Schil de bleekselderij en snijd in fijne brunoise. Blancheer de bleekselderij. Maak een saus van half crème fraiche en half mayonaise. Voeg dit toe aan de afgekoelde aardappel totdat een smeuïge aardappelsalade ontstaat. Snijd de bieslook ragfijn en meng samen met de bleekselderij in de salade. Proef af en breng zo nodig op smaak met peper en zout. Zet weg in de koelkast. Zet de kikkerwerten een dag van te voren in een grote kom met water om te wellen.
Giet ze goed af.

Pel twee tenen (groot) knoflook
2 uien in stukken snijden
peterselie wassen en snijden

Haal dit samen een maal door de vleesmolen.
Daarna nog een keer.

voeg nu de helft van het zakje Falafal kruiden toe. Heel goed mengen met je handen.

Voor het bereiden in de frituur voeg je wat zout en soda toe.
Maak er balletjes of schijfjes van en frituur ze of bak ze in de olie in de pan.

Verpak in zakjes om het een nacht in de koelkast tot rust te laten komen.

Syrische maaltijd 2017

Koks Imad en Fatima bij Wiebe en Liesbeth

Kibbeh

Ingredienten:

  • 1 kg gehakt van rund of lam
  • 1 kg uien
  • 1 kg burgul fijn en de donkere van kleur
  • beetje zout
  • 7 kruiden mix
  • bloem
  • 1.5 liter water
  • 500 gram rood gehakt
  • 250 gram walnoten

Den Vetten Bek

De kilo gehakt in de pan aanbraden, zachtjes. De uien in hele kleine stukjes snijden. 1/3 deel van de uien bewaren de rest door het gehakt en meebakken. Gehakt bijna klaar dan twee eetlepels 7 kruiden erdoor. zie: https://www.youtube.com/watch?v=cYkzY6xk6ZI

Bulgar in kom gieten en de rest van de uien (3 kleine of 1 hele grote uien) erbij doen, beetje zout en 5 eetlepels bloem erbij en dan kokend water erover gieten. De Bulgar moet stevig aanvoelen maar wel goed aan elkaar plakken....Laten staan om te wellen

Walnoten in kleine stukjes van ongeveer 1 cm hakken.

Laat het vleesmengsel afkoelen. Is het bijna koud dan de walnoten erbij. Dit om te voorkomen dat de noten zacht worden.

Bulgar megsel door vleesmolen halen. zie: https://www.youtube.com/watch?v=J5Yzo4Hetic Meng nu de 500 gram rood gehakt door de bulgar zie:https://www.youtube.com/watch?v=y8UtaLGxMf8 en en haal het mengsel weer door de gehaktmolen zie: https://www.youtube.com/watch?v=erUFQWnEWGw

Hierna maak je hulsjes ter grote van je hand. Vul deze hulsjes met het gehaktmengsel en zorg dat ze vochtig blijven. Goed dicht plakken zodat er tijdens het frituren niets uit kan lekken.

Den Vetten Bek

Laat de Kibbeh een nacht in de vriezer rusten zodat het lekker knapperig kan worden. Frituur ze zolang dat ze mooi bruin van kleur zijn. Niet te veel tegelijk in de pan!

== Falafel==

Falafel:

Ingredienten:

  • 2 tenen knoflook
  • 2 a 3 uien
  • grote bos grove peterselie
  • Falafal kruiden
  • 1 kg kikkerwerten
  • soda en zout

Zet de kikkerwerten een dag van te voren in een grote kom met water om te wellen. Giet ze goed af.

Pel twee tenen (groot) knoflook 2 uien in stukken snijden peterselie wassen en snijden

Haal dit samen een maal door de vleesmolen. Daarna nog een keer.

voeg nu de helft van het zakje Falafal kruiden toe. Heel goed mengen met je handen.

Voor het bereiden in de frituur voeg je wat zout en soda toe. Maak er balletjes of schijfjes van en frituur ze of bak ze in de olie in de pan.

Verpak in zakjes om het een nacht in de koelkast tot rust te laten komen.

Mayonaise:

Ingredienten:

  • 2 dooiers (50-60 gram)
  • 2-3 eetlepels witte wijnazijn
  • Flinke eetlepel mosterd
  • Zout
  • Zonnebloem olie

Meng de eidooier met witte wijnazijn en mosterd met een staafmixer. Voeg druppelsgewijs de zonnebloemolie toe totdat een stevige mayonaise ontstaat.

Tamme eendenborst:

Deze site wordt gehost door StringIT.

De teksten en media op deze site zijn zonder enige vorm van garantie beschikbaar onder de Creative Commons-licentie van het type Naamsvermelding-Gelijk delen 3.0.