Grootte: 2655
Commentaar:
|
Grootte: 2818
Commentaar:
|
Verwijderingen worden op deze manier gemarkeerd. | Toevoegingen worden op deze manier gemarkeerd. |
Regel 7: | Regel 7: |
== Vichyssoise met gerookte zalm 6 8 personen == | == Kibbeh == |
Regel 10: | Regel 10: |
* 30 gram boter * 2 preien alleen het witte gedeelte, fijngehakt * 1 ui, fijngesneden * 1-2 stengels bleekselderij * 1 grote aardappel, geschild in kleine blokjes * 1 liter kippenbouillon * 100 ml slagroom * 150 gram gerookte zalm * Toefje dille * 4-6 sneetjes wit of bruin brood * Olie om in te bakken * Gehakte dille en paprikapoeder |
* 1 kg gehakt van rund of lam * 1 kg uien * 1 kg burgul fijn en de donkere van kleur * beetje zout * 7 kruiden mix * bloem * 1.5 liter water * 500 gram rood gehakt * 250 gram walnoten De kilo gehakt in de pan aanbraden, zachtjes. De uien in hele kleine stukjes snijden. 1/3 deel van de uien bewaren de rest door het gehakt en meebakken. Gehakt bijna klaar dan twee eetlepels 7 kruiden erdoor. |
Regel 23: | Regel 22: |
Smelt de boter in een grote soeppan op middelhoog tot laag vuur. Doe er de prei, ui, aardappel en bleekselderij in en smoor alles een aantal minuten tot de groenten zacht, maar niet gekleurd zijn. Voeg de bouillon toe en breng aan de kook. Laat de soep 12-15 min zachtjes koken tot de aardappel gaar is. Pureer de soep en roer er de room door. Breng op smaak met peper en eventueel nog iets zout. | Bulgar in kom gieten en de rest van de uien (3 kleine of 1 hele grote uien) erbij doen, beetje zout en 5 eetlepels bloem erbij en dan kokend water erover gieten. De Bulgar moet stevig aanvoelen maar wel goed aan elkaar plakken....Laten staan om te wellen |
Regel 25: | Regel 24: |
Snij de gerookte zalm in kleine blokjes en verdeel over het aantal soepkoppen of glazen. Schenk er dan de warme soep op en roer even per kommetje om. Garneer met een toefje dille. | Walnoten in kleine stukjes van ongeveer 1 cm hakken. |
Regel 27: | Regel 26: |
Als je niet van gerookte zalm houdt kun je plakken krokant gebakken ontbijtspek nemen en dit in de kommen verkruimelen. | Laat het vleesmengsel afkoelen. Is het bijna koud dan de walnoten erbij. Dit om te voorkomen dat de noten zacht worden. |
Regel 29: | Regel 28: |
Maak van het brood leuke vormen croutons en bak die in de hete olie. Bestrooi ze met wat gehakte dille en garneer met een beetje paprikapoeder. | Bulgar megsel door vleesmolen halen zie: https://www.youtube.com/watch?v=erUFQWnEWGw Meng nu de 500 gra m rood gehakt door de bulgar en haal het mengsel door de gehaktmolen. Doe dit twee keer. Hierna maak je hulsjes ter grote van je hand. Vul deze hulsjes met het gehaktmengsel en zorg dat ze vochtig blijven. Goed dicht plakken zodat er tijdens het frituren niets uit kan lekken. Laat de Kibbeh een nacht in de vriezer rusten zodat het lekker knapperig kan worden. Frituur ze zolang dat ze mooi bruin van kleur zijn. Niet te veel tegelijk in de pan! |
Syrische maaltijd 2017
Koks Imad en Fatima bij Wiebe en Liesbeth
Inhoud
Kibbeh
Ingredienten:
- 1 kg gehakt van rund of lam
- 1 kg uien
- 1 kg burgul fijn en de donkere van kleur
- beetje zout
- 7 kruiden mix
- bloem
- 1.5 liter water
- 500 gram rood gehakt
- 250 gram walnoten
De kilo gehakt in de pan aanbraden, zachtjes. De uien in hele kleine stukjes snijden. 1/3 deel van de uien bewaren de rest door het gehakt en meebakken. Gehakt bijna klaar dan twee eetlepels 7 kruiden erdoor.
Bulgar in kom gieten en de rest van de uien (3 kleine of 1 hele grote uien) erbij doen, beetje zout en 5 eetlepels bloem erbij en dan kokend water erover gieten. De Bulgar moet stevig aanvoelen maar wel goed aan elkaar plakken....Laten staan om te wellen
Walnoten in kleine stukjes van ongeveer 1 cm hakken.
Laat het vleesmengsel afkoelen. Is het bijna koud dan de walnoten erbij. Dit om te voorkomen dat de noten zacht worden.
Bulgar megsel door vleesmolen halen zie: https://www.youtube.com/watch?v=erUFQWnEWGw Meng nu de 500 gra m rood gehakt door de bulgar en haal het mengsel door de gehaktmolen. Doe dit twee keer. Hierna maak je hulsjes ter grote van je hand. Vul deze hulsjes met het gehaktmengsel en zorg dat ze vochtig blijven. Goed dicht plakken zodat er tijdens het frituren niets uit kan lekken.
Laat de Kibbeh een nacht in de vriezer rusten zodat het lekker knapperig kan worden. Frituur ze zolang dat ze mooi bruin van kleur zijn. Niet te veel tegelijk in de pan!
Aardappelsalade met espuma van mierikswortel, lauwe eendenborst, zoet/zure komkommer en biet.
Aardappelsalade:
Ingredienten:
- 1 kilo vastkokende aardappelen
- 1 half bosje bieslook
- 2 stengels bleekselderij
- crème fraiche
- mayonaise
- peper/zout
Snijd de aardappel brunoise in blokjes van 3x3mm. Zet ruim water op met zout. (18 gram per liter). Kook bijna gaar. Spoel af met koud water om de garing verder te stoppen. Spreid uit op een theedoek. (leg die eventueel op een bakblik). Laat koud worden in de koelkast. Schil de bleekselderij en snijd in fijne brunoise. Blancheer de bleekselderij. Maak een saus van half crème fraiche en half mayonaise. Voeg dit toe aan de afgekoelde aardappel totdat een smeuïge aardappelsalade ontstaat. Snijd de bieslook ragfijn en meng samen met de bleekselderij in de salade. Proef af en breng zo nodig op smaak met peper en zout. Zet weg in de koelkast.
Mayonaise:
Ingredienten:
- 2 dooiers (50-60 gram)
- 2-3 eetlepels witte wijnazijn
- Flinke eetlepel mosterd
- Zout
- Zonnebloem olie
Meng de eidooier met witte wijnazijn en mosterd met een staafmixer. Voeg druppelsgewijs de zonnebloemolie toe totdat een stevige mayonaise ontstaat.