Grootte: 1661
Commentaar:
|
← Versie 22 sinds 2015-08-16 10:01:16 ⇥
Grootte: 5467
Commentaar:
|
Verwijderingen worden op deze manier gemarkeerd. | Toevoegingen worden op deze manier gemarkeerd. |
Regel 1: | Regel 1: |
Grieks Laurien | |
Regel 3: | Regel 2: |
[[http://www.flickr.com/photos/sodexousa/6035726973/sizes/o/in/photostream/|{{attachment:grieks1.jpg|Den Vetten Bek}}]] | [[Den Vetten Bek|{{attachment:vetbek_laurien.jpg|Den Vetten Bek}}]] |
Regel 5: | Regel 4: |
---- | |
Regel 18: | Regel 18: |
Bloem in een kom, kuiltje in het midden, daarin melk, gist, olie, zout, suiker. Soepel deeg maken. In 7 bolletjes verdelen en elk bolletje uitrollen ter grootte van een bord. In acht puntjes snijden (met pizzawieltje), worstje erop, oprollen vanaf de brede kant. |
Bloem in een kom, kuiltje in het midden, daarin melk, gist, olie, zout, suiker. Soepel deeg maken. In 7 bolletjes verdelen en elk bolletje uitrollen ter grootte van een bord. In acht puntjes snijden (met pizzawieltje), worstje erop, oprollen vanaf de brede kant. |
Regel 22: | Regel 25: |
Regel 23: | Regel 27: |
Regel 24: | Regel 29: |
Regel 26: | Regel 32: |
Dan de soep pureren en op smaak brengen met peper, zout en eventueel verse salie. |
---- |
Regel 31: | Regel 36: |
* 200/250 gram slagers achterham in dikkere plakken. * 250 gram pitloze witte druiven gehalveerd * 100 gram ongezouten pecannoten of cashewnoten * 200 gram (boeren)kaas in reepjes * Eikenbladsla * Verse peterselie fijngesneden * Verse munt fijngesneden |
Vulling: |
Regel 39: | Regel 38: |
* 500 gr wilde spinazie of bijna 1 kg geslonken bladspinazie * 1 grote prei redelijk fijngesneden * 250 gr feta, gebrokkeld * dille (veel) * peterselie (ook veel) * 4 eieren * zout, peper |
|
Regel 40: | Regel 46: |
Alles door elkaar mengen in grote kom Deeg * 750 gr bloem * zout * scheutje olie vongeveer 250 ml water Soepel deeg maken, in 10-12 stukken verdelen, uitrollen tot flinterdun. * 1 kop olijf (of zonnebloem) olie * 250 gr blueband gesmolten (officieel, mag wel wat minder) Grote ovenschaal invetten met olijfolie Deeg erin, ook zijkanten bedekken, besmeren met boter/olie mengsel 5-6 plakken zo herhalen, vulling erop en nog 5-6 plakken deeg op dezelfde manier. Kruislings insnijden, besmeren met botermengsel en in de oven op 200 gr. Ongeveer 50 minuten. ---- |
|
Regel 41: | Regel 63: |
Ingredienten: | |
Regel 42: | Regel 65: |
* 2 pak holle spaghetti (Jumbo) * 1 ½ pond rundergehakt (ongekruid) * 3 blik tomaten in blokjes * 3 uien zout, peper, oregano dikke bechamelsaus (melk, bloem, blue band, 2 eieren, zout, peper, nootmuskaat) Pasta koken in grote pan, afgieten Gehakt braden in olijfolie Uien hakken en bij de gehakt doen, bakken Peper, zout, oregano toevoegen Tomaten erbij, laten sudderen Bechamelsaus maken (doe ik op de gok) Ovenschaal invetten, laag pasta-laag gehaktsaus- laag pasta- laag gehaktsaus- laag pasta- laag bechamelsaus. In de oven op 200 gr ongeveer 50 minuten. ---- |
|
Regel 43: | Regel 80: |
Varkensvlees kopen met veel vet (nekstuk bijvoorbeeld). Dit is blokjes aan satestokjes (deze eerste bij de punt weken zodat die niet splijt). Voor het bakken/braden alleen citroen erop om het vlees chill te houden. Bij serveren zout, peper, oregano en citroen erop. | |
Regel 44: | Regel 82: |
---- | |
Regel 45: | Regel 84: |
Benodigd: | |
Regel 46: | Regel 86: |
* 2 komkommers * 2 bakjes Griekse yoghurt (bij voorkeur epidauros of acardios ofzo) * dille * knoflook * zout Eerste komkommer uitlepelen en in kleine blokjes snijden. Vervolgens alles bij elkaar gooien. Doseer de dille, knoflook en zout zo totdat het lekker smaakt. Tzaziki beter een dag van tevoren maken, op de tweede dag is ie lekkerder. En let erop dat de knoflook tijdens het maken net heel sterk smaakt, dus hij wordt 2x zo sterk op de dag erna. ---- |
|
Regel 47: | Regel 96: |
Benodigd voor 1 aubergine: | |
Regel 48: | Regel 98: |
* 1 aubergine (ja echt? ja echt.) * peterselie (gesneden) * zout * tiri (koop hier wel echt goede van) (gebrokkeld) * rode ui (in heel fijne stukjes) Bak de aubergine zo in de oven tot ie helemaal verkoold is aan de buitenkant. Haal het krootje eraf (die zal er eigenlijk vanaf moeten vallen) en snij hem door midden open en let erop dat je het verkoolde er niet 'in snijd'. Leg beide helften open en strooi er alle hierboven genoemde ingrediënten op (royaal van alles). Vervolgens kan je dit in de lengterichting van de aubergine uitlepelen (serveer wel gewoon de twee helften). Het bakken werkt heel goed op houtskool, nog nooit in de oven gedaan. ---- |
|
Regel 49: | Regel 108: |
Zelfde als de melizanes gewoon zwart laten worden in de oven. Vervolgens laten schrikken in koud water. Haal alle schil eraf (dit is een beetje een vies werk) en verwijder ook de zaadjes. Waarschijnlijk zijn het dan al reepjes, zo niet, snij ze dan in reepjes en strooi er zout, oregano en olijfolie over. Klaar is kees. Belangrijk: laat de piperies echt lang in de oven, hoe aangebrander hoe beter, de binnenkant zal er niet onder lijden. | |
Regel 50: | Regel 110: |
---- | |
Regel 51: | Regel 112: |
* Tomaten * Komkommer * Olijven * Event. Feta (of plak feta apart op een bordje) * Olijfolie, wijnazijn, zout, oregano |
|
Regel 52: | Regel 118: |
Serveer in grote mooie kom. ---- |
|
Regel 53: | Regel 122: |
Griekse yoghurt (Lidl heeft lekkere) op een platte schaal Gehakte walnoten in het midden strooien Royaal honing erover | |
Regel 54: | Regel 124: |
---- | |
Regel 55: | Regel 126: |
Ingredienten: * 640 gr boter (1/3 margarine 2/3 boter) * 2 eidooiers * 1 schoteltje suiker * ½ theelepel ammonia (bakpoeder) * geroosterd amandelen * Bloem * Vanillesuiker en poedersuiker om te bestrooien Boter met eigeel en suiker schuimig kloppen Bakpoeder erbij Amandelen erbij Zoveel bloem als nodig is om zanddeeg te maken Ballen draaien (walnoot) In de oven op 200 gr tot ze lichtbruin zijn Poedersuiker mengen met vanillesuiker Ballen besproeien met rozewater (of marasquin met water) Rij voor rij de ballen bedekken met suikermengsel (veel!) ---- |
Inhoud
- Griekse worstebroodjes
- Spanakotiropita (spinazie-feta taart)
- Pastitio
- Souvlaki (recept Sander)
- Tzaziki (recept Sander)
- Melizanes (gevulde aubergines) (recept Sander)
- Piperies (puntpaprika) (recept Sander)
- Griekse salade
- Griekse yoghurt met walnoten en honing
- Kourabies (griekse dingen met veel poedersuiker en amandelen)
Griekse worstebroodjes
Ingredienten:
- 1 waterglas lauwe melk
- 1½ Grieks koffiekopje zonnebloemolie
- 1 theelepel zout, 1 theelepel suiker (mengen)
- verse gist (vd Werf)
- zoveel bloem als nodig is (ongeveer 3 glazen)
- 200 gr gesmolten boter, scheut olijfolie
- 60 cocktail worstjes (of andere worstjes), uitgelekt
Bloem in een kom, kuiltje in het midden, daarin melk, gist, olie, zout, suiker. Soepel deeg maken.
In 7 bolletjes verdelen en elk bolletje uitrollen ter grootte van een bord.
In acht puntjes snijden (met pizzawieltje), worstje erop, oprollen vanaf de brede kant.
Net als een croissant.
Op een bakplaat of vuurvaste schaal leggen
Gesmolten boter erover gieten
Op 200 gr bakken (20 minuten?)
Spanakotiropita (spinazie-feta taart)
Ingredienten:
Vulling:
- 500 gr wilde spinazie of bijna 1 kg geslonken bladspinazie
- 1 grote prei redelijk fijngesneden
- 250 gr feta, gebrokkeld
- dille (veel)
- peterselie (ook veel)
- 4 eieren
- zout, peper
Alles door elkaar mengen in grote kom Deeg
- 750 gr bloem
- zout
- scheutje olie
vongeveer 250 ml water
Soepel deeg maken, in 10-12 stukken verdelen, uitrollen tot flinterdun.
- 1 kop olijf (of zonnebloem) olie
- 250 gr blueband gesmolten (officieel, mag wel wat minder)
Grote ovenschaal invetten met olijfolie Deeg erin, ook zijkanten bedekken, besmeren met boter/olie mengsel 5-6 plakken zo herhalen, vulling erop en nog 5-6 plakken deeg op dezelfde manier. Kruislings insnijden, besmeren met botermengsel en in de oven op 200 gr. Ongeveer 50 minuten.
Pastitio
Ingredienten:
- 2 pak holle spaghetti (Jumbo)
- 1 ½ pond rundergehakt (ongekruid)
- 3 blik tomaten in blokjes
- 3 uien
zout, peper, oregano dikke bechamelsaus (melk, bloem, blue band, 2 eieren, zout, peper, nootmuskaat)
Pasta koken in grote pan, afgieten Gehakt braden in olijfolie Uien hakken en bij de gehakt doen, bakken Peper, zout, oregano toevoegen Tomaten erbij, laten sudderen Bechamelsaus maken (doe ik op de gok)
Ovenschaal invetten, laag pasta-laag gehaktsaus- laag pasta- laag gehaktsaus- laag pasta- laag bechamelsaus.
In de oven op 200 gr ongeveer 50 minuten.
Souvlaki (recept Sander)
Varkensvlees kopen met veel vet (nekstuk bijvoorbeeld). Dit is blokjes aan satestokjes (deze eerste bij de punt weken zodat die niet splijt). Voor het bakken/braden alleen citroen erop om het vlees chill te houden. Bij serveren zout, peper, oregano en citroen erop.
Tzaziki (recept Sander)
Benodigd:
- 2 komkommers
- 2 bakjes Griekse yoghurt (bij voorkeur epidauros of acardios ofzo)
- dille
- knoflook
- zout
Eerste komkommer uitlepelen en in kleine blokjes snijden. Vervolgens alles bij elkaar gooien. Doseer de dille, knoflook en zout zo totdat het lekker smaakt. Tzaziki beter een dag van tevoren maken, op de tweede dag is ie lekkerder. En let erop dat de knoflook tijdens het maken net heel sterk smaakt, dus hij wordt 2x zo sterk op de dag erna.
Melizanes (gevulde aubergines) (recept Sander)
Benodigd voor 1 aubergine:
- 1 aubergine (ja echt? ja echt.)
- peterselie (gesneden)
- zout
- tiri (koop hier wel echt goede van) (gebrokkeld)
- rode ui (in heel fijne stukjes)
Bak de aubergine zo in de oven tot ie helemaal verkoold is aan de buitenkant. Haal het krootje eraf (die zal er eigenlijk vanaf moeten vallen) en snij hem door midden open en let erop dat je het verkoolde er niet 'in snijd'. Leg beide helften open en strooi er alle hierboven genoemde ingrediënten op (royaal van alles). Vervolgens kan je dit in de lengterichting van de aubergine uitlepelen (serveer wel gewoon de twee helften). Het bakken werkt heel goed op houtskool, nog nooit in de oven gedaan.
Piperies (puntpaprika) (recept Sander)
Zelfde als de melizanes gewoon zwart laten worden in de oven. Vervolgens laten schrikken in koud water. Haal alle schil eraf (dit is een beetje een vies werk) en verwijder ook de zaadjes. Waarschijnlijk zijn het dan al reepjes, zo niet, snij ze dan in reepjes en strooi er zout, oregano en olijfolie over. Klaar is kees. Belangrijk: laat de piperies echt lang in de oven, hoe aangebrander hoe beter, de binnenkant zal er niet onder lijden.
Griekse salade
- Tomaten
- Komkommer
- Olijven
- Event. Feta (of plak feta apart op een bordje)
- Olijfolie, wijnazijn, zout, oregano
Serveer in grote mooie kom.
Griekse yoghurt met walnoten en honing
Griekse yoghurt (Lidl heeft lekkere) op een platte schaal Gehakte walnoten in het midden strooien Royaal honing erover
Kourabies (griekse dingen met veel poedersuiker en amandelen)
Ingredienten:
- 640 gr boter (1/3 margarine 2/3 boter)
- 2 eidooiers
- 1 schoteltje suiker
- ½ theelepel ammonia (bakpoeder)
- geroosterd amandelen
- Bloem
- Vanillesuiker en poedersuiker om te bestrooien
Boter met eigeel en suiker schuimig kloppen
Bakpoeder erbij
Amandelen erbij
Zoveel bloem als nodig is om zanddeeg te maken Ballen draaien (walnoot)
In de oven op 200 gr tot ze lichtbruin zijn Poedersuiker mengen met vanillesuiker
Ballen besproeien met rozewater (of marasquin met water) Rij voor rij de ballen bedekken met suikermengsel (veel!)