Versie 2 sinds 2017-02-24 14:30:04

Bericht wissen

Syrische maaltijd 2017

Syrische maaltijd 2017

Koks Imad en Fatima bij Wiebe en Liesbeth

Vichyssoise met gerookte zalm 6 8 personen

Ingredienten:

  • 30 gram boter
  • 2 preien alleen het witte gedeelte, fijngehakt
  • 1 ui, fijngesneden
  • 1-2 stengels bleekselderij
  • 1 grote aardappel, geschild in kleine blokjes
  • 1 liter kippenbouillon
  • 100 ml slagroom
  • 150 gram gerookte zalm
  • Toefje dille
  • 4-6 sneetjes wit of bruin brood
  • Olie om in te bakken
  • Gehakte dille en paprikapoeder

Smelt de boter in een grote soeppan op middelhoog tot laag vuur. Doe er de prei, ui, aardappel en bleekselderij in en smoor alles een aantal minuten tot de groenten zacht, maar niet gekleurd zijn. Voeg de bouillon toe en breng aan de kook. Laat de soep 12-15 min zachtjes koken tot de aardappel gaar is. Pureer de soep en roer er de room door. Breng op smaak met peper en eventueel nog iets zout.

Snij de gerookte zalm in kleine blokjes en verdeel over het aantal soepkoppen of glazen. Schenk er dan de warme soep op en roer even per kommetje om. Garneer met een toefje dille.

Als je niet van gerookte zalm houdt kun je plakken krokant gebakken ontbijtspek nemen en dit in de kommen verkruimelen.

Maak van het brood leuke vormen croutons en bak die in de hete olie. Bestrooi ze met wat gehakte dille en garneer met een beetje paprikapoeder.

Aardappelsalade met espuma van mierikswortel, lauwe eendenborst, zoet/zure komkommer en biet.

Aardappelsalade:

Ingredienten:

  • 1 kilo vastkokende aardappelen
  • 1 half bosje bieslook
  • 2 stengels bleekselderij
  • crème fraiche
  • mayonaise
  • peper/zout

Snijd de aardappel brunoise in blokjes van 3x3mm. Zet ruim water op met zout. (18 gram per liter). Kook bijna gaar. Spoel af met koud water om de garing verder te stoppen. Spreid uit op een theedoek. (leg die eventueel op een bakblik). Laat koud worden in de koelkast. Schil de bleekselderij en snijd in fijne brunoise. Blancheer de bleekselderij. Maak een saus van half crème fraiche en half mayonaise. Voeg dit toe aan de afgekoelde aardappel totdat een smeuïge aardappelsalade ontstaat. Snijd de bieslook ragfijn en meng samen met de bleekselderij in de salade. Proef af en breng zo nodig op smaak met peper en zout. Zet weg in de koelkast.

Mayonaise:

Ingredienten:

  • 2 dooiers (50-60 gram)
  • 2-3 eetlepels witte wijnazijn
  • Flinke eetlepel mosterd
  • Zout
  • Zonnebloem olie

Meng de eidooier met witte wijnazijn en mosterd met een staafmixer. Voeg druppelsgewijs de zonnebloemolie toe totdat een stevige mayonaise ontstaat.

Tamme eendenborst:

Deze site wordt gehost door StringIT.

De teksten en media op deze site zijn zonder enige vorm van garantie beschikbaar onder de Creative Commons-licentie van het type Naamsvermelding-Gelijk delen 3.0.